fbpx
Spaarne Haarlem

Wij doen mee aan Haarlem Clean Up Day

Op 18 september is het World Clean Up Day. Een wereldwijde opruimactie om onze aarde te ontdoen van zwerfafval. Naast opruimen is dit ook een dag om na te denken over structurele oplossingen tegen zwerfafval. Want opruimen is mooi, maar minder afval op de aarde is beter.

Het afvalprobleem en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s voor Kunst Centrum Haarlem. Stichting EARTH LABEL en Monkabox Haarlem organiseren, samen met diverse lokale groene helden en initiatieven, op deze dag activiteiten en workshops verspreid door de hele stad. Waaronder bij ons op de Gedempte Oude Gracht.

Benieuwd wat je deze dag kunt doen? Lees dan hieronder verder.

World Clean Up Day is in 2008 ontstaan in Estland. Op deze dag besloten ruim 50.000 dat het genoeg was en het land ontdaan moest worden van zwerfafval. In de jaren die volgden is deze dag uitgegroeid tot een wereldwijde opruimactie in ruim 180 landen. Het afval wordt niet alleen opgeruimd, deelnemers houden ook bij welk afval er precies wordt gevonden. Deze informatie is van belang om tot duurzame oplossingen te komen voor het enorme afvalprobleem.

Clean Up Day in Haarlem wordt georganiseerd door Parcival Tiemessen (Earth Label) en Singrid van Waarde (Monkabox). “Haarlem Cleanup Day moet een feestje worden” aldus Singrid van Waarde. “Wij zien de dag als aanleiding om exposure te geven aan de initiatieven die er al zijn: mensen en stichtingen die al heel lang, heel hard werken aan een duurzamere stad. Daar van zijn er véél in Haarlem, dat is uniek”.

Dit citaat is afkomstig uit een interview. Het hele interview lees je hier.

Duurzame route

Naast opruimen, worden er tijdens Haarlem Clean Up Day ook activiteiten georganiseerd die in het teken staan van (zwerf)afval en duurzaamheid. Kunst Centrum Haarlem is onderdeel van de duurzame route samen met onder andere de Kweektuin en Kat&Ko. In onze winkel vind je een kleine expositie met echt design, gemaakt van afval.

De Clean Up Day expositie ‘Design van Afval’ in onze winkel is te bezoeken tot en met 25 september. Tijdens Clean Up Day vertellen we je graag alles over de ontwerpers en hun bijzondere design. Deze voorlichtingen zijn om 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 en 15:30.

Benieuwd geworden? In ons winkelblog bespreken we alvast enkele van de deelnemende ontwerpers. Klik hier om naar het blog te gaan.

Lenen is het nieuwe hebben

Tijdens de Clean Up Day leiden we je ook graag rond in onze kunstuitleen. Want lenen is het nieuwe hebben! De kunstuitleen maakt kunst voor iedereen bereikbaar. Een echt kunstwerk is bijzonder. Daar heeft een kunstenaar over nagedacht, aan gewerkt, zich voor ontwikkeld, eventueel opnieuw begonnen en is uiteindelijk tot het werk gekomen. Maar omdat echte kunstwerken bijzonder zijn, kunnen ze ook een hele investering zijn om in huis te halen. Eentje die niet iedereen zomaar kan doen. Daarom hebben wij deze investering voor je gedaan, en kun jij tegen een maandelijkse bijdrage het werk lenen. Zo ondersteunen wij kunstgenieters én kunstenaars.

Daarbij is lenen ook nog eens superhandig wanneer je snel op kunst uitgekeken bent. Wanneer je het werk wel gezien hebt, breng je het gewoon terug en kies je iets nieuws uit. Het is net zo makkelijk als het lenen van een boek bij de bibliotheek.

Ontdekken of kunst lenen iets voor jou is? Op 18 september leiden we je graag rond in onze uitleen en kun je de collectie schilderijen, fotografie en andere vormen van kunst bekijken. De rondleidingen beginnen om 12, 13, 14 en 15 uur.

NoMorePlastic Shopper Haarlem

Wil jij nu meteen beginnen met het oplossen van het afvalprobleem? Super! Voor dit probleem is het cliché ‘alle beetjes helpen’ maar al te waar. Bij plastic tasjes bijvoorbeeld is elk tasje minder gebruikt, een kans minder dat deze op straat of in de natuur beland.

Daarom heeft NoMorePlastic deze toffe shopper ontworpen. Gemaakt van gerecycled bedlinnen en tafellakens. Speciaal voor de échte mug en iedereen die Haarlem een warm hart toedraagt. de iconische gebouwen: Sint Bavo kerk, Amsterdamse Poort én De Adriaan molen staan er allemaal op.

De NoMorePlastic Shopper Haarlem shop je tijdens Clean Up Day bij ons in de winkel. Ook is de tas verkrijgbaar in onze webshop. Een deel van de opbrengst van de tassen doneert NoMorePlastic aan de Plastic Soup Foundation.

Hopelijk kom ook jij in actie tijdens Haarlem Clean Up Day op 18 september! Wil je weten wat er nog meer te doen is? Check dan de website van Earth Label. Hierop vind je meer informatie over de dag en kun je inschrijven voor alle activiteiten. Inschrijven voor onze activiteiten is niet nodig.

Tijdens Haarlem Clean Up Day is Kunst Centrum Haarlem geopend van 11 tot 17 uur.

Op de afbeelding boven dit artikel zie je de zeefdruk ‘Spaarne’ van Wim van Willigen.