Gastcurator Brigitte Kaandorp

Het kleinste museum van Haarlem

Gastcurator Brigitte Kaandorp exposeert haar verzameling dropdoosjes in Het kleinste museum van Haarlem!

Van 18 augustus t/m 16 september is de verzameling dropdoosjes van Brigitte Kaandorp te zien in Het kleinste museum van Haarlem. Zij kocht haar eerste dropdoosjes in Milaan toen ze – voorafgaand aan een optreden in een onduidelijk zaaltje - op zoek was naar Pottertjes. De verzameling hangt al jaren in een klein vitrinekastje in haar huis en staat nu in het Kleinste museum van Haarlem.

‘Ik had een beetje last van mijn keel. Dat hebben artiesten wel vaker als ze ergens zenuwachtig voor zijn. Ik liep daarom een drogisterij binnen, op zoek naar iets als Pottertjes. Pottertjes kenden ze niet, maar wel hadden ze een keur aan prachtig vormgegeven doosjes met laurierdrop van het merk Amarelli. Die doosjes zijn inmiddels al jaren in Nederland te koop, maar toen nog niet. Ik werd op slag verliefd op deze zwierige Italiaanse variant op het keelsnoepje. Ik kocht alle verschillende doosjes die ze hadden en was daarmee een verzameling begonnen’.

Vanaf dat moment speurde Kaandorp in elk land naar ‘dropdoosjes’. Cachou uit Frankrijk, Wybert in allerlei variaties, Läkerol uit Zweden, Diele, Ricola, Tabu, Gifu, Zen, Nigroids, Imps, Killtoïds en allerlei andere onbekende merken. Vrienden gingen meedoen en zochten naar doosjes als ze ergens op vakantie waren. Het werd een sport om een doosje te vinden dat Kaandorp nog niet had. Haar zus was op wereldreis en nam hele vage en stinkende Indonesische en Maleise varianten mee.

Het kleinste museum van Haarlem
Het kleinste museum van Haarlem is gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht 119, is 24 uur per dag geopend en te bezoeken vanaf de stoep. Het kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een uniek voorwerp of verzameling van een min of meer bekende Haarlemse burger onder de noemer van ‘De keuze van ……’.

20901361_1544453912297730_4653597271200901801_o

Haarlems Dablad 18 augustus door Leontien van Engelen

Haarlem * Brigitte Kaandorp is de tweede bekende Haarlemmer die als gastcurator fungeert van het Kleinste museum van Haarlem. Vanaf vandaag tot 16 september is daar haar verzameling dropdoosjes te bewonderen. Het Kleinste museum van Haarlem beslaat niet meer dan één winkelruit van het Kunst centrum Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht 119. Burgemeester Jos Wienen was de eerste die als gastcurator optrad en bezoekers vanaf de straat een kijkje gunde in zijn verzameling memorabilia die te maken hebben met Willem van Oranje. Nu is het de beurt aan Haarlems meest bekende cabaretière Brigitte Kaandorp. Zij laat haar verzameling dropdoosjes zien. In de bij de expositie horende tekst vertelt ze hoe de verzamelwoede tot stand is gekomen. “Ooit was ik in Milaan om op te treden voor de Nederlandse Club aldaar. Het optreden vond plaats in een onduidelijk zaaltje van het Nederlands consulaat in Milaan. Ik had een beetje last van mijn keel en liep daarom een drogisterij binnen, opzoek naar iets als Pottertjes. Pottertjes kenden ze niet, maar wel hadden ze een keur aan prachtig vormgegeven doosjes met laurierdrop van het merk Amarelli. Die doosjes zijn inmiddels al jaren in Nederland te koop, maar toen nog niet. Ik werd op slag verliefd op deze zwierige Italiaanse variant op het keelsnoepje. Ik kocht alle verschillende doosjes die ze hadden en was daarmee een verzameling begonnen.” Vanaf dat moment werd er in elk land waar ze was gespeurd naar ‘dropdoosjes’. Cachou uit Frankrijk, Wybert in allerlei variaties. Läkerol uit Zweden, Diele, Ricola, Tabu, Gifu, Zen, Nigroids, Imps, Killtoïds en allerlei ander onbekende merken. “Vrienden gingen meedoen en zochten naar doosjes als ze ergens op vakantie waren. Het werd een sport om een doosje te vinden dat ik nog niet had. Mijn zus was op wereldreis en nam hele vage en stinkende Indonesische Maleise varianten mee.” De verzameling hangt al jaren in een klein vitrinekastje in het huis van de Haarlemse en is nu dus tijdelijk te zien in het Kleinste museum van Haarlem, 24 uur per dag toegankelijk. Gratis, want het is te zien vanaf de stoep.