Gastcurator Sabien Bosman

Het Kleinste museum van Haarlem

Sabien Bosman kennen we van restaurant STAAL, een fenomeen op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. Hier kun je heerlijk koffie drinken, lunchen en dineren. Een heel andere kant van Sabien is haar interesse in literatuur en haar verzameling almanakken. Haar passie voor Almanakken is ontstaan tijdens haar studie 19e eeuws Nederlands. Haar eerste Almanak ‘Aurora 1942’ kocht ze in 1985. 

Topstuk in haar verzameling is BRAGA (1842-1844), een soort schelddicht almanak, vol ironie, een ‘Polyglottische staalkaart van Mottoos, waaruit de lezer maar te kiezen heeft.....’

Bijvoorbeeld deze Hondenmijmering:

Sakkerloot! hoe jeukt mijn maag!
In geen zes kwartier gegeten
Schrale tijden. Vlooienbeten.
Kwade jongens. beestenplaag.
Altijd vasten. Duivels mager.
Mensenvriendschap. Fricassé
Beenen. Longen. Jan de Slager...... etc.
En het eindigt met: Hette. Dolheid. Watersloot. Diender..... als een pier zo dood

Een ander topstuk is een Enkhuizeralmanakje van perkament uit 1845. Heel bijzonder is haar serie ‘Almanak voor het schone en goeden’ met veel rijmelarij, slechte poëzie, mooie etsen van schrijvers en uitgevers. Ook bijzonder zijn de Muzen-Almanakjes, een jaarboek voor de publicatie van niet eerder verschenen poëzie en proza. De eerste Muzen-Almanak verscheen in 1819. Sommige van deze almanakjes zijn te kwetsbaar om te exposeren, ze vallen bijna uit elkaar.

Het kleinste almanakje (7x4 cm) uit de verzameling  is de ‘Dames almanak voor 1854 ‘en de grootste Almanak is 14 x 8 cm.  De verzameling van Sabien Bosman was jarenlang opgeslagen in verhuisdozen en ziet nu het licht in het Kleinste Museum van Haarlem aan de Gedempte Oude gracht 119.

De almanakken zijn te zien van 11 november tot en met 18 december 2017.