Gastcurator Joost Pollmann

Het Kleinste museum van Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem opent op 22 september om 16.00 uur de tentoonstelling 'WC-kunst in mannelijk perspectief'. De gastcurator Joost Pollmann heeft het museum gevuld met een kopie van zijn toilet thuis. Pollmanns lavabo biedt een microkosmos aan beelden en motieven uit zes verschillende landen.

De wanden van Pollmanns woning zijn bedekt met tekeningen, houtsnedes, zeefdrukken en schilderijen, afkomstig uit het schemergebied tussen populaire en elitaire kunst waarin hij zich heeft gespecialiseerd. Het sanitair is daarop geen uitzondering. Wat zien mannelijke, rechtop staande, plassers in Pollmanns plee als hij om zich heen kijkt? Van links naar rechts is dat een aquarel van Holger Bunk (Duitsland), anonieme landschapjes in olieverf uit Italië en Tsjechië, een acrylschilderij van Guido van Driel en het olieverfje 'Flak Ahead' van William Anthony (USA). Van Philippe Hollevout (Frankrijk) ziet de plasser ook een luciferdoosje beschilderd met soapsterren en een paneeltje met daarop de tekst ‘Intieme gedachte no. 2: Ik hoop niet dat de terroristen een vliegtuig op mijn galerie laten neerstorten.’

Joost Pollmann opent zijn tentoonstelling op vrijdag 22 september om 16 uur. Hij vertelt dan over zijn 'WC-kunst in vrouwelijk perspectief'. Vrouwelijke, zittende, plassers zien het verzonnen woordenboek dat in 2008 aan het strand van De Koog is ontstaan, met tekeningen van Joost en Umi Pollmann.
U bent van harte welkom!

Het Kleinste museum van Haarlem
Het kleinste museum van Haarlem is gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht 119, is 24 uur per dag geopend en te bezoeken vanaf de stoep. Het kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een uniek voorwerp of verzameling van een min of meer bekende Haarlemmer.