Pakje kunst uit de automaat

Zo laagdrempelig als ooit het kopen van een pakje sigaretten in de kroeg, is binnenkort ook kunst te koop in de binnenstad van Haarlem. De Tilburgse kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen bouwt oude sigarettenautomaten om tot Pakje Kunstautomaten. Voor maar vier euro komt er een uniek kunstwerkje uitgerold van een lokale kunstenaar.

De Pakje Kunstautomaat is de manier om jezelf als kunstenaar te kunnen promoten. “Een korte kennismaking,” legt Ro-Nalt Schrauwen uit, “want in het doosje is ruimte voor een klein uniek kunstwerk en informatie over jou en je werk.” Per kunstenaar lever je zo’n twintig/dertig werkjes aan. Die worden gemixt in de machine geplaatst, zodat iedere ronde weer een verassing blijft.

Voor iedereen betaalbaar
“De machine is tegelijkertijd een brug naar mensen die normaal niet zo snel kunst zouden kopen.” Door het lage bedrag van vier euro wordt kunst voor iedereen betaalbaar. De Pakjes Kunst zijn bijvoorbeeld leuk als cadeautjes of als je zelf wat inspiratie zoekt. “En via het Pakje krijgt de koper toegang tot het vaak verborgen kunstaanbod in de regio. Kortom goed voor de kunstenaar en de kunstliefhebber”

Podium aanbieden
De automaten zijn geïnspireerd op de Duitse Kunstautomaten. Deze automaten sieren het straatbeeld in de meeste grote steden in Duitsland om de lokale kunstenaars een podium aan te bieden. Ro-Nalt is het project gestart op drie plekken in Tilburg, dit was zo’n succes dat er nu tientallen automaten verspreidt over heel Nederland staan.

De pakjes kunst zijn verkrijgbaar bij Kunst centrum Haarlem.