1 sep t/m 20 okt

Van schets tot prent, werk van Marinus Fuit vanaf 1953

Van schets tot prent, werk van Marinus Fuit vanaf 1953. Te zien van 1 september tot 20 oktober 2018

In deze tentoonstelling laten we schetsjes, originelen en grafiek zien. De helderheid van kleur, lijn en compositie zijn bepalend in het werk van Marinus Fuit (1934, Koog aan de Zaan) waarin idee en vorm op een wonderlijke manier samenvallen.

Wat is de ontwikkeling in het werk van Marinus Fuit? En hoe worden de kleine schetsen, grote uitgewerkte schilderijen? Te zien zijn piepkleine schetsjes en de uitwerking daarvan in originelen en grafiek. Ook te zien zijn tekeningen uit de jonge jaren waarvan er sommige op het kubisme zijn gebaseerd. Het grootste werk is een nieuw schilderij ‘Open interieur met gekleurde ballen aan zee’, 129,5 x 185 cm, 2018).

Marinus Fuit zegt over de ontwikkeling van zijn werk: ‘Halverwege de jaren ’60 bleek dat ik mijn visie niet meer in de beeldtaal van de vorige generaties kwijt kon. Vanaf dat moment wordt mijn werk wel omschreven als een uiting van het absurde in de nieuwe figuratie: de vervreemding tussen mens en zijn omgeving; existentiële eenzaamheid. Later verdwijnen de anonieme mensen uit mijn werk en bepalen objecten op zichzelf het beeld. Zij zijn de neerslag van metafysische ervaringen die zijn gebaseerd op gedeeltelijk geabstraheerde, expliciete vormen’.

De tentoonstelling is te zien tot en met 20 oktober 2018 en is een eerbetoon aan de Haarlemse tekenaar en schilder, speciaal geprogrammeerd in het kader van Haarlem viert Cultuur.

Op 13 oktober om 15.00 uur gaat Aart van der Kuijl  in gesprek met Marinus Fuit. Van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Marinus Fuit is vanaf 1971 aan Kunst centrum Haarlem (voorheen SBK Kennemerland) verbonden. Zijn werk is bij ons te leen en te koop. In 2003 ontving hij de Jannie Sipkes prijs.