Verrijt

Anna Verrijt

Het moeilijkste moment is als ik voor een doek sta en me afvraag, wat moet ik doen? In het eigenlijke proces kan ik me ergens van bewust worden. Het is een hele intieme eigen wereld, dat is niet in woorden te vatten.

Anna Verrijt (1951) geboren in Asten, volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Verrijt bouwt haar werk op uit vele transparante lagen, die allemaal min of meer zichtbaar blijven. Daarbij krijgt het vaak een hoop te verduren, met een mes krast en schraapt Verrijt de verf weg, of zet ze er rigoureus de schuurmachine op. Al die sporen blijven zichtbaar, aan elk schilderij is de ontstaansgeschiedenis af te lezen.

Behalve acrylverf gebruikt Verrijt ook stukjes bedrukt papier, oude foto's en brieven en ander gevonden materiaal. Kenmerken die typerend zijn voor het werk van Anna Verrijt zijn: humor, poëzie en verwondering. De abstracte schilderijen op doek en paneel tonen hun lichtvoetige, subtiele humor in een wulpse krul of een titel als ‘Freud Revisited’. Hier en daar zie je suggestieve verwijzingen naar de werkelijkheid of symbolische vormen, waar iedereen zijn eigen verhaal in kan ontdekken.

Anna Verrijt zegt zelf over haar manier van werken: ‘Het moeilijkste moment is als ik voor een doek sta en me afvraag, wat moet ik doen? In het eigenlijke proces kan ik me ergens van bewust worden. Het is een hele intieme eigen wereld, dat is niet in woorden te vatten. Ik ken geen creatieve momenten, alleen momenten van spanning. Spanning is de ultieme toestand voor schilderen, het gaat om de instelling, om het gevoel dat ik het kan.’Werk van Anna Verrijt

Reserveer online