Heyboer

Anton Heyboer

Heyboer tekende, schilderde en etste. Hij maakte tekeningen op onder andere rijstpapier en molenpapier en het vrouwenfiguur is in ruime mate terug te vinden in zijn kunst.

Anton Heyboer (1924-2005) geboren te Sabang, ten noorden van Sumatra, was een bekend kunstschilder en etser. Na in zijn jeugd van Haarlem naar Delft, Voorburg, Curaçao en New York te zijn verhuisd keert het gezin voor de Tweede Wereldoorlog wederom terug naar Haarlem. Hij was de zoon van een werktuigbouwkundig ingenieur en werd daartoe zelf ook opgeleid. In 1943 werd Heyboer door de Duitsers opgepakt in het kader van de Arbeitseinsatz, en overgebracht naar een Durchgangslager voor buitenlandse dwangarbeiders te Prenzlauer Berg in Berlijn. Zeven maanden later keerde hij door ziekte terug in Haarlem. Daarna vestigde hij zich te Borger en woonde hij een aantal maanden in Zuid-Frankrijk. Na enige tijd opgenomen te zijn geweest in  psychiatrisch ziekenhuis Santpoort in Bloemendaal ging hij uiteindelijk wonen in Den Ilp, samen met zijn vijf vrouwen.

Heyboer tekende, schilderde en etste. Hij maakte tekeningen op onder andere rijstpapier en molenpapier en het vrouwenfiguur is in ruime mate terug te vinden in zijn kunst. Het grote aantal werken dat hij maakte werd verkocht door zijn vrouwen. In de jaren zestig werd hij internationaal bekend, hij won verschillende prijzen en had diverse tentoonstellingen, waaronder een expositie bij Galerie Espace in Haarlem. In 1984 besloot hij in afzondering te gaan werken, hij verbrak de banden met de kunstwereld en werkte vanuit zijn boerderij te Den Ilp. Op 10 april 2002 werd Anton Heyboer Ridder in de Orde van Oranje Nassau, hij overleed op 9 april 2005 in zijn boerderij in Den Ilp, hij werd 81 jaar oud.Werk van Anton Heyboer

Reserveer online