Andreev

Dana Andreev

Ze gebruikt scherpe, dynamische lijnen en voor haar prenten en schilderijen, heldere kleuren. Op een verrassende manier combineert Andreev de werkelijkheid met abstracte elementen.

Dana Andreev (1951) is een Nederlandse kunstenares van Poolse afkomst die zich, na veel reizen, in de Amsterdamse Jordaan vestigde. Dana Baginska volgde de opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Warschau, Grafische faculteit (1975). Vooral door haar etsen heeft Dana Andreev erkenning gekregen in Nederland. Dana Andreev houdt zich in haar werk altijd bezig met menselijke karakters. Bijna al haar werken, of het nu om schilderijen, prenten of beelden gaat, laten een menselijk gezicht of hoofd zien. Ze gebruikt scherpe, dynamische lijnen en voor haar prenten en schilderijen, heldere kleuren. Op een verrassende manier combineert Andreev de werkelijkheid met abstracte elementen.

De thematiek van haar werk houdt verband met het observeren van andere mensen en van het contact met hen. De emoties die in deze kontakten besloten liggen, hebben op mij een stimulerende invloed. Zij tracht ze tot uitdrukking te brengen in mijn schilderwerk, grafiek en beeldhouwwerk. In wat zij doet, voelt zij zich met geen enkele kunstenaar verbonden. Zij heeft waardering voor de klassieken (Turner, van de hedendaagse Rothko en Tapies), maar zij voelt zich niet door hen geïnspireerd. Het vaststellen van de invloeden en de inspiratiebronnen laat zij over aan de critici. Gewoonlijk wijzen zij op verbanden met de kunst van het Oosten, het primitivisme, postmodernisme. Zij heeft haar eigen, nieuwe grafische technieken ontwikkeld. Zij staat open voor nieuwe technologieën, maar tevens waardeert zij traditioneel uitgewerkte vormen van artistieke uiting.Werk van Dana Andreev

Reserveer online