Posthuma de Boer

Eddy Posthuma de Boer

De Amsterdammer Eddy Posthuma de Boer geldt als een van de meest bereisde fotografen van Nederland. Bij het grote publiek is hij vooral bekend geworden door de reisreportages die hij eind jaren zestig, begin jaren zeventig voor het glossy tijdschrift Avenue maakte.

Geen aspect van het leven liet Eddy Posthuma de Boer (1931) ongemoeid.  Als geboren en getogen Amsterdammer koos hij in het begin van de jaren vijftig, na zijn opleiding bij de fotovakschool, een leven als freelance fotograaf. In zijn leven legde Posthuma de Boer het Amsterdamse leven vast, werkte hij voor veel (inter)nationale kranten en tijdschriften (bijvoorbeeld het Parool, de Volkskrant, Avenue, Life, de Holland Herald) en reisde de wereld rond.

Na het Amsterdamse leven vastgelegd te hebben koos hij vervolgens om over de wereld te trekken, waardoor hij in staat was om alle aspecten van het leven te kunnen fotograferen. Hij bezocht meer dan tachtig landen in 55 jaar en liet geen detail achterwege. Humor of drama, alle emoties van het leven zijn aan bod gekomen. ‘Fotografie leent zich om een verhaal te vertellen,’ vindt Posthuma de Boer. Hij fotografeerde de samenleving, de mensen, emoties en situaties uit vele landen en culturen. Hij is betrokken bij de ‘gewone’ mens en portretteerde ook, met zijn voeten in de modder, de onderkant van de samenleving. Zijn benadering van fotografie en succesvolle werk heeft onder andere geleid tot de publicatie van verschillende fotoboeken en meerdere tentoonstellingen.

Na de vele reizen keerde Posthuma de Boer altijd terug om zijn geboortestad Amsterdam en haar inwoners vast te leggen. Het boek Amsterdam, stad van mijn leven: honderdveertig zwartwitfoto's, vanaf de jaren vijftig tot nu kwam daaruit voort. In 2007 was het werk van Eddy Posthuma de Boer te zien in een tentoonstelling van Kunstcentrum Haarlem. Eddy Posthuma de Boer woont en werkt op dit moment in Amsterdam.Werk van Eddy Posthuma de Boer

Reserveer online