Klement

Fon Klement

Grafiek is een discipline waarvoor je kiest. Ik vecht voor goede grafiek, omdat er helaas vaak wat afgesjoemeld wordt.

Fon Klement, geboren te Amsterdam in 1930, was een autodidactisch kunstenaar. Hij heeft gedurende zijn leven met verschillende technieken gewerkt, waaronder tekeningen en schilderijen, maar hij is vooral bekend geraakt door zijn meerkleurige grafiekbladen met gebruik van de 'hoogdruk boardsnede'. Dit is een hoogdruktechniek waarbij hardboard wordt gebruikt om een tekening uit te gutsen. Aangezien hardboard een vrij zacht materiaal is, is het vaak niet mogelijk om met deze techniek gedetailleerde tekeningen te maken. Mede door het gebruik van deze methode werden zijn kunstwerken abstracter en soberder.

In de jaren '80 begint Klement weer veel kleurrijkere taferelen te schilderen, met de focus op bloemstillevens. Hij werd destijds geïnspireerd door de natuurlijke omgeving van het Zuid-Franse Lorgues, waar hij zijn atelier had. Klaprozen, irissen, rozen, ridderspoor en hibiscus waren daar in overvloed en deze bloemen verbeelde de kunstenaar doorgaans met aquarelverf. De werken uit deze periode hebben veel uitbundige vormen en kleuren.

Klement’s werken zijn vooral uitzonderlijk vanwege de pure eenvoud welke o.a. voortkomt uit de onderwerpskeuze gecombineerd met de geabstraheerde weergave welke is opgebouwd uit krachtig contourlijnen en heldere kleuren. Klement heeft de publieksprijs mogen ontvangen tijdens de biënnale Grafiek Nu! in Laren in 1990 en de internationale grafiekbiënnale te Maastricht in 1993. Hij is in november 2000 overleden. Hij werd gerekend tot een van de succesvolste kunstenaars van zijn tijd.Werk van Fon Klement

Reserveer online