Innemee

Hans Innemee

Een schilderij moet suggereren. Hoe meer je de toeschouwer de kans geeft zelf naar betekenissen te raden, hoe rijker een schilderij is.

Hans Innemée (1951) werd als Hans Peeters geboren te Heerlen, Limburg. Pas later neemt hij de naam van zijn moeder aan. In Tilburg volgde hij een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Op de Kunstacademie te Tilburg werden hem door Ru van Rossem de grafische technieken bijgebracht. Zijn grote droom was op dat moment beroepsmuzikant te worden, hij speelde in een New Wave band en als bassist zag hij daarin zo'n uitdaging dat hij voortijdig de opleiding verliet. Hij werd tekenleraar aan allerlei landbouwscholen en speelde 's avonds in de band.

Af en toe werkte hij aan een linosnede. Later werd dat de monotype, een techniek die hij al op de academie leerde en waarbij een stuk dun papier op een met verf of inkt ingerolde glasplaat wordt gelegd en waarna dan met potlood op de achterkant wordt getekend. Met die honderden tekeningen gaat hij weer aan het werk, hij scheurt er elementen uit die hem bevallen en plakt die dan weer op papier of hout en vormt zo op een collageachtige manier zijn werk. Uiteindelijk heeft hij zich volledig toegelegd op de schilderkunst. Innemée heeft een herkenbare stijl. Kenmerkend zijn de gestileerde afbeeldingen van dieren en mensen. Vooral de kip, afgebeeld als een cirkel met een diagonale snavel en harkpootjes, is als een rode draad door zijn werk te vinden. Ook de muis, het schaap en de poes zijn voor velen herkenbaar. Zijn werken worden gewoonlijk voorzien van een Engelse titel en hebben vaak een humoristische of relativerende lading.

‘Een schilderij moet suggereren. Hoe meer je de toeschouwer de kans geeft zelf naar betekenissen te raden, hoe rijker een schilderij is. Een kunstwerk moet je fantasie prikkelen, energie vrijmaken. Alles wat je voor de kijker invult, ontneem je hem. Daarom werk ik eraan om steeds meer weg te laten. Minder is meer.’Werk van Hans Innemee

Reserveer online