Diederen

Jef Diederen

Diederen schilderde lyrische, kleurrijke werken op de grens van figuratie en abstractie en sterk beïnvloed door de stijl van Cobra.

Jef Diederen (1920-2009), geboren in Heetlen, wordt met kunstenaars als Ger Lataster, Lei Molin, Pieter Defesche en Pierre van Soest gerekend tot de naoorlogse schilders die ook wel de ‘Amsterdamse Limburgers' werden genoemd. Ook wordt hij wel benoemd als een post Cobra schilder.

Het karakter van Jef Diederen's werk is lyrisch-abstract. De zogenaamde lyrisch expressionistische stijl ontwikkelde zich in Nederland in de jaren vijftig naast de Cobra-beweging. Diederen schilderde lyrische, kleurrijke werken op de grens van figuratie en abstractie en sterk beïnvloed door de stijl van Cobra. Zijn schilderijen, werken op papier en grafiek tonen een openheid in vorm, kleur en lijn. Hij is een meester in het beheersen van technieken die hij gebruikt om dat wat hem voor ogen stond te realiseren. Hij vernieuwt het schilderen ook in vaktechnische zin door onder meer gebruik te maken van aanvullende materialen zoals metaalverf, plastic folie en spuitbusverf.

Jef Diederen schilderde en tekende over grote politieke problemen: de oorlog in Vietnam, de onderdrukking van Palestijnen en Indianen en over de Tweede Wereldoorlog en vervolging van Joden. Op een geheimzinnige wijze weet hij zijn emotie weer te geven en draagt hij de machteloosheid en het grote onrecht op de beschouwer over. Daarnaast keren de mijnen en het Zuid-Limburgse landschap vaak terug in zijn werk. Ook Frankrijk, het land waar hij vaak verbleef, is voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie. De kastelen, kathedralen, historische figuren, het landschap en vooral de tuinen zijn onderwerpen die hij op authentieke wijze verbeeldt. De ontroering over de natuur, architectuur, dans en muziek hebben hem voortdurend geïnspireerd tot nieuwe series kleurrijk werk.Werk van Jef Dieren

Reserveer online