Hermkens

Jeroen Hermkens

Wie met de werken wordt geconfronteerd, bezwijkt voor de kracht van de expressie, de doelbewuste, krachtige veeg en de subtiele kleurkeuze.

Jeroen Hermkens (1960), Utrecht, heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht en Atelier Lithografique Champfleury in Parijs. Zijn atelier bevindt zich in een werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht.

Hermkens creëert litho’s en schilderijen. De werken ontstijgen de oppervlakkigheid van het realisme door hun eigen dwingende en direct herkenbare expressie. Wie met de werken wordt geconfronteerd, bezwijkt voor de kracht van de expressie, de doelbewuste, krachtige veeg en de subtiele kleurkeuze. Op zijn stadsbeelden is het opvallend dat mensen daar meestal ontbreken. Zelf is hij van mening dat hij de wereld afbeeld zoals die door de mens wordt gemaakt en bewoond. Zet je daar mensen tussen, dan wordt het al gauw anekdotisch en dat doet afbreuk aan de zeggingskracht. Hij maakt zijn eigen werkelijkheid. Jeroen Hermkens is zich de afgelopen jaren, naast het lithograferen, vooral op het schilderen gaan toeleggen.

Jeroen doet zijn inspiratie niet alleen in Nederland op, meerdere keren per jaar reist hij naar het buitenland (o.a. Italië, Zuid Frankrijk, Jemen en Amerika) om nieuwe gebieden te ontdekken. In Nederland trekt hij er regelmatig op uit om in de natuur nieuwe motieven te vinden, bijvoorbeeld oude spoorbruggen, leegstaande fabrieken en verlaten steengroeven. De wisselwerking tussen de schilderijen en zijn grafiek is duidelijk zichtbaar. Jeroen ontving in 1996 voor zijn grote litho's de Nederlandse Grafiekprijs en werd in 2006 verkozen tot Nederlands Kunstenaar van het jaar.Werk van Jeroen Hermkens

Reserveer online