Gubbels

Klaas Gubbels

Het meest bekend is hij met zijn stillevens. In zijn werk figureren veelal koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden.

Klaas Gubbels, geboren in Rotterdam (1934), woont sinds 1952 in Arnhem en werkt afwisselend in zijn atelier in de bossen nabij Arnhem of in zijn atelier in de Franse Ardèche. In de jaren 50 volgde Gubbels verscheidene opleidingen. Zo volgt hij van 1949 tot 1951 aan de Technische school in Rotterdam een opleiding reclameschilderen, van 1951 tot 1952 een avondcursus aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en studeerde hij van 1952 tot 1958 aan academie ‘Kunstoefening’ te Arnhem, waarnaast hij ook avondlessen in beeldhouwkunde volgde.

Het meest bekend is hij met zijn stillevens. In zijn werk figureren veelal koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden. De hoekige vormen van het gekozen onderwerp en het specifieke soms weerbarstige kleurgebruik zijn duidelijk herkenbare elementen die steeds terugkeren. In verloop van tijd werden zijn kunstwerken steeds abstracter. Hij gebruikt voor deze onderwerpen een veelvoud aan technieken en materialen, zoals fotografie, litho, houtsnede, wandschildering, collage, objet trouvé, glas en metaal. Gubbels gebruikt zijn onderwerpen als middel, het gaat hem niet om de tafel of de koffiepot zelf, maar om de poëzie, humor, agressie of de saaiheid erachter. Hierbij laat hij zich niet zozeer leiden door de heersende esthetische opvattingen. Streven naar schoonheid in zijn werk vindt Gubbels 'onecht' dit leidt de toeschouwer af van de waarheid. Zo ontstaan ware stillevens die zijn persoonlijke opvatting van de waarheid verbeelden.

 


 

Werk van Klaas Gubbels

Reserveer online