Kempeneers

Peter Kempeneers

Je kunt nooit meer met de ogen van een 10-jarige naar je omgeving kijken. Je kunt wel proberen om van de herinnering een schilderij te maken. Dat, en de voortdurende liefde voor het onvergankelijke Hollandse platteland, is wat me inspireert.

Peter Kempeneers is geboren in Den Helder in 1971. Het onderwerp van zijn schilderijen is, sinds hij in 1997 van de kunstacademie kwam, het Nederlandse landschap met haar typische, constant veranderende wolkenluchten. Hoewel Kempeneers zich zo nu en dan ook bezighoudt met andere onderwerpen, als het stilleven, het portret en het dier, blijft het landschap zijn grote liefde. Wat zijn schilderijen met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal een beeld geven van het Hollandse landschap zoals hij dat zelf het liefste ziet. Niets tussen de kijker en de horizon, wolken als gebeeldhouwde ornamenten verankerd in de lucht, kleuren net iets intenser aangezet, en bovenal veel ruimte om in weg te zakken. Met zijn gebruik van korte vastberaden toetsen, welke doen denken aan een mix van expressionistische en impressionistische schilderstijl, creëert Kempeneers een decoratief spel van kleur,licht en textuur welke de kijker zullen blijven boeien.

Zelf zegt Kempeneers het volgende over zijn werk: ‘ Ik schilder nu bijna twintig jaar landschappen. De eerste jaren met donkere kleuren en zware contouren. Geleidelijk aan is de kleur erin gekomen, samen met meer aandacht voor de lucht en een steeds lager worden van de horizon. Dit landschap is voor mij een herinnering aan een tijd dat aan de rand van mijn dorp de wijde wereld begon, dat je besef van ruimte werd gevormd door datgene wat je zag als je door de polder fietste, van het ene dorp naar het andere, en een afstand van 4 kilometer langs een kaarsrechte weg een eeuwigheid leek te duren.Werk van Peter Kempeneers

Reserveer online