Koster

Theo Koster

De schilderijen van Theo Koster zijn als landschappen, die in goede balans zijn, waarin van alles gebeurt en waarin verteld wordt over de dingen die voorbijgaan.

Theo Koster (1952) geboren in Emmeloord, volgde zijn kunstenaarsopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In de afgelopen 25 jaar ontwikkelde hij een geheel eigen en inmiddels herkenbare stijl.

De schilderijen en zeefdrukken van Theo Koster zijn landschappelijk van aard met een helder kleurgebruik. Vlakverdeling is kenmerkend voor zijn werk, er ontstaan ruimten waarin iets gebeurd. In Kosters werk zijn thema’s verwerkt die ons als collectief bezighouden, ook legt hij de verbinding met zijn eigen leven, zijn persoonlijk engagement. Een uitspraak van Koster: ‘Ik ben naar waarheid op zoek. Het verlangen naar waarheid doet mij kritisch kijken naar algemene uitspraken, ongeacht of deze uit kerkelijke, politieke of wetenschappelijke hoek komen.’

Ieder afzonderlijk kunstwerk van Koster heeft een eigen sfeer en er is in zijn werk zowel rust als speelsheid te vinden. Deze combinatie ontstaat door de kleurkeuze en dynamische verfbehandeling. De schilderijen van Theo Koster zijn als landschappen, die in goede balans zijn, waarin van alles gebeurt en waarin verteld wordt over de dingen die voorbijgaan. Ze geven een gevoel van herkenning, maar roepen tegelijk vragen op. ‘Zijn het echt huizen? Wat doet die ladder in de ruimte? Wat betekenen die cijfers en letters?’ De verwarring wordt vergroot doordat Koster gebruik maakt van collagetechnieken en grafische details. Afbeeldingen en teksten uit boeken en kranten, stukken ruw karton en zilverfolie worden er allemaal in verwerkt. Het is duidelijk dat er een boodschap in verborgen zit, alle beeldelementen samen vertellen een verhaal, dat verhaal kan voor iedereen anders zijn.


Werk van Theo Koster

Reserveer online