Verlichte Verdwaling
Dit jaar is het thema van de Kunstlijn 'Verlichte Verdwaling'. Kunstenaars openen eindelijk weer hun atelierdeuren en tonen het resultaat van hun creatieve zoektochten. Kunstminnaars gaan weer op zoek. Niemand vindt hetzelfde. En toch voelen velen de verwondering. Een ‘Verlichte Verdwaling’ die onverwachte en vernieuwde vergezichten brengt en de stad verbindt en laat stralen.
De ‘Verlichte Verdwaling’ kun je letterlijk zien tijdens de centrale expositie in onze galerie. Het is een zoektocht met kunstwerken in klein formaat, ongeveer 30 x 30 cm. Kunstenaars leveren nieuw werk in dat het thema eer aan doet.
De overzichtstentoonstelling 'Verlichte Verdwaling' van de Kunstlijn 2021 is te zien van 21 oktober t/m 13 november 2021.
Kom vóór 5 november kijken om je goed voor te bereiden op het kunstlijnweekend en de Kunstlijn Krant op te halen. Het kunstlijnweekend met open ateliers is op 6 en 7 november. Kunst Centrum Haarlem is open van dinsdag t/m zaterdag van 11 tot 17 uur en op zondag 7 november bij je ook welkom tussen 11 en 17 uur.
Op 14 oktober was het druk in Kunst Centrum Haarlem. Dat was de dag dat 179 deelnemende kunstenaars aan de Kunstlijn 2021 hun kunstwerk kwamen inleveren voor de centrale exposite. Gelukkig kunnen we het strenge corona-protocol van vorig jaar een beetje los laten. Nu kun je de tentoonstelling komen bekijken en je alvast oriënteren op de kunstenaars die je zou willen bezoeken in het Kunstlijnweekend op 6 en 7 november.
Heb je een krantje nodig? Je kunt de Kunstlijner gratis bij ons komen ophalen.
Een voorproefje: nieuw werk van Jet Meijers
Jet Meijers heeft voor haar nieuwste werken over het Rosenstock-Huessy huis gebruik gemaakt van de beeldbank van het Noord-Hollands archief. In de beeldbank zocht ze foto’s van bewoners van het Sint Jacobs-Godshuis: weeskinderen, nonnen, werknemers uit de drukkerij. Die foto’s zijn in spiegelbeeld geprint en vervolgens met terpentijnolie gedrukt. Er zijn collages ontstaan van mensen die daadwerkelijk hebben gewoond en gewerkt hebben in het Rosenstock-Huessy Huis.

Een beetje geschiedenis als achtergrond
Het Rosenstock-Huessy Huis is ontstaan in 1437, bijna 2 eeuwen nadat Haarlem stadsrechten in 1245 kreeg. Toen liet de Haarlemse weduwe Lysbeth Jan Bette Heinricxzoon, wonende in de Dijkstraat (nu Antoniestraat) schriftelijk vastleggen dat na haar dood haar huis tot een huis voor armen en hulpbehoevenden moest worden ingericht. Met beding dat het ‘Sinte Jacops Gasthuus soude hieten’. Zwervers, bedelaars, behoeftigen, bejaarden en reizigers werden er verpleegd, verzorgd en aan onderdak geholpen. Vanaf de 18e eeuw werden er alleen nog maar wezen en arme ouden van dagen opgenomen. Vanaf 1860 was er in het Sint Jacobs-Godshuis een drukkerij gevestigd die tot 1969 in gebruik was.
De wezen en ouden van dagen hadden al voor 1966 het huis verlaten. In 1972 werd het gebouwencomplex gekocht door 4 echtparen die er een woon-, werkgemeenschap vestigden met onder andere als doel ‘…als communauteit met de twee brandpunten kosmopolitieke activiteit en zielsrevalidatie, gestalte te geven aan andere structuren binnen de samenleving dan de gangbare…’ Dit naar de filosofie van Eugen Rosenstock-Huessy. En zo veranderde de naam van het woon- en werkcomplex in Rosenstock-Huessy Huis.
De woongemeenschap is er nog steeds. Maatschappelijk betrokken organisaties zoals A Smal Gang, Perspectief Leerwerkbedrijven, de Stichting De Heeren van Zorg en de Kloosterkeuken hebben hier onderdak gevonden. Momenteel woont er een woongroep van 30 mensen in de leeftijd van 1 tot 95 jaar. Sinds 2015 zijn de gebouwen aan de Hagestraat en Antoniestraat in handen van Stadsherstel Amsterdam.