fbpx
Kees verwey in zijn atelier aan het Spaarne in Haarlem

Waar zijn Mari en Kees?

Mari is niet te vinden in Kunst Centrum Haarlem. Wil je dicht bij Mari Andriessen komen? Bezoek dan de tentoonstelling in het vernieuwde Verwey Museum Haarlem tussen 24 september en 20 maart 2023.
Ook de tentoonstelling over Kees Verwey kun je bezoeken in Verwey Museum Haarlem.

Als extraatje kan je Kees ook tegenkomen in Kunst Centrum Haarlem. Nico Koster maakte in 1995 een mooie serie foto's van het atelier van Kees Verwey. Deze foto's zijn te leen en te koop.

Kees Verwey en Haarlem horen bij elkaar. Op de Grote Markt in het centrum van Haarlem staat niet voor niets de Verweyhal. Kees Verwey (1900 – 1995) was lid van het Haarlems kunstenaarsgenootschap Kunst Zij Ons Doel, van de Kennemer Kunstenaarskring en van de Hollandse Aquarellistenkring. Zijn atelier aan het Spaarne was het decor voor zijn (bloem)stillevens en portretten. Hij bracht zijn werk in 1984 onder in de Stichting Kees Verwey en deze stichting financierde de ombouw van de voormalige herensociëteit Trou moet Blycken tot een geschikte expositieruimte: de Verweyhal.

Kees Verwey schilderde, tekenende en maakte aquarellen. Zijn opleiding heeft hij gehad aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Haarlem (1918-1919) én aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. (1925-1926).  Wil je meer weten over Kees Verwey? Bekijk de site van de Stichting Kees Verwey en lees bijzondere verhalen over deze persoonlijkheid.

Nico Koster maakte in 1995 een serie foto’s in het atelier van Kees Verwey: Het schilderachtige atelier van Kees Verwey is vastgelegd in de fotografie van onder andere Nico Koster. De belangrijkste attributen die op veel van de atelierstukken zijn terug te vinden, zijn, naast de collectie, in het depot opgenomen, zoals de faraokop, de witte soepterrine, het witte fragiele stoeltje, de zware oudhollandse stoel, de Spaanse kruik. Ook een paar van zijn schildersezels completeren de collectie kunstwerken.

Nico Koster is vooral bekend geworden met zijn serie foto’s van John Lennon en Yoko Ono, ‘Bed-In for Peace’ manifestatie in het Hilton Hotel in Amsterdam in 1969. Nico Koster werkte destijds als fotograaf voor de Telegraaf.

Nog geen lener bij Kunst Centrum Haarlem? Lees hier hoe gemakkelijk ook jíj kunst kunt lenen!

Bekijk de site van Verwey Museum Haarlem voor de beide tentoonstellingen: Dicht bij Mari Andriessen en De stille liefde van Kees Verwey.