fbpx

De beeldhouwer Gerard Brouwer

Helemaal nieuw is de naam Gerard Brouwer (1951 - 2017) natuurlijk niet voor Kunst Centrum Haarlem, toch zijn er een aantal werken van zijn hand nieuw toegevoegd aan onze collectie. Al lange tijd is deze kunstenaar vertegenwoordigd in de collectie van Kunst Centrum Haarlem. De beeldhouwer Gerard Brouwer is in 2017 overleden aan de gevolgen van de spierziekte ALS.

Zijn twee zonen hebben zich ontfermd over het nalatenschap en in kaart gebracht welke beelden nog gegoten kunnen worden. Dit is mogelijk wanneer nog niet alle beelden uit een oplage daadwerkelijk gegoten zijn. Daarom hebben we 5 nieuwe, kleine bronsjes en 2 grotere beelden ontvangen. Je kan deze nu bekijken in onze winkel en uitleen.

Gerard Brouwer is geboren en getogen in Katwijk en in deze kunstplaats werkte hij ook aan zijn bronzen beelden. Hij heeft prachtige series beelden van Hollandse taferelen gemaakt. In onze galerie vond je onder andere al een een beeld van klanten bij een haringkar en twee ruiters te paard van zijn hand. Nu zijn daar grote en kleine dansende koeien, een bloemenmeisje en het beeld ‘Welkom’ bij gekomen.  

Dansende koeien, eerste weidegang.

De sculpturen van Gerard Brouwer zijn ongekunsteld en direct herkenbaar. Zijn serie koeienbeelden, grazend met de kop hoog, speels springend doen meteen denken aan het vertrouwde beeld van koeien in de wei. Het zal de Nederlandse boeren en koeienliefhebbers aanspreken en vrolijk stemmen. En iedereen die van dit oer-hollandse tafereel kan genieten natuurlijk!

Gerard Brouwer volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht en daarna aan de Rijksacademie Amsterdam. Zijn werk is technisch op hoog niveau. Van ijzer, kleine houtjes en piepschuim maakt hij eerst een skelet van de beoogde voorstelling. Daaromheen boetseert hij klei. Het beeld wordt vervolgens door middel van een methode die“cire perdue” wordt genoemd, in brons afgegoten. Wil je meer weten over het gieten van brons? Lees dan hier verder.

Ook heeft Gerard Brouwer heeft ook beelden gemaakt voor de openbare ruimte. Zo staat er in Katwijk een beeld van de fanfare en in Woerden staat het beeld ‘Welkom’. In onze galerie vind je nu een kleine versie (42 cm) van ditzelfde beeld Welkom. Dit beeld is enkel te koop.

Ook objecten leen je bij Kunst Centrum Haarlem

Deze nieuwe bronzen beelden van Gerard Brouwer zijn op dit moment alleen te koop in onze galerie. Wil je liever een beeld lenen? Ook dan kun je bij ons terecht. In de kunstuitleen vind je ook verschillende ruimtelijke objecten, waaronder bronzen beelden van onder andere Gerard Brouwer, die je voor een vast bedrag per maand kunt lenen.

Is een object dat je wilt lenen op dit moment uitgeleend? Dan kun je het via de catalogus reserveren voor later. Je ontvangt dan bericht zodra de huidige lener het werk heeft teruggebracht. Bij veelgestelde vragen leggen wij je uit hoe het reserveren van een kunstwerk werkt.