fbpx
Etalage Kunst Centrum Haarlem

Hoe werkt het?

Hoe werkt het bij Kunst Centrum Haarlem? Wij zijn dé kunstuitleen voor Haarlem en omstreken met vernieuwende designwinkel en wisselende exposities in onze galerie. Al sinds 1971 is het ons doel om kunst op betaalbare wijze bij mensen thuis te brengen. Ook bij jou.

Kunst en design is voor iedereen. Je hoeft er niets van de vinden of weten. Iedereen heeft iets aan kunst en wij helpen je een kunstwerk te vinden dat bij jou past. Want kunst lenen is leuk!

Zo haal jij kunst in huis

 1. Kies uit ruim 5000 schilderijen, foto’s en andere werken. Er zit zeker iets voor je bij.
 2. Hang jouw kunstwerk aan de muur en het genieten kan beginnen.
 3. Uitgekeken? Breng het werk terug en zoek iets nieuws uit. Zo makkelijk is het!

Leen je kunst

Ons leenconcept is simpel: je kiest het werk dat bij je past en neemt het mee naar huis. Hiervoor betaal je maandelijks een bedrag. Wanneer je toe bent aan iets nieuws, ruil je het kunstwerk om. Heeft het nieuwe werk een andere prijs, dan passen wij je abonnement naar boven of beneden aan.
Geen probleem.

Al vanaf €10,- per maand haal jij een werk in huis. Wat je precies betaalt, hangt af van de prijs van het werk. Gemiddeld besteden onze leners €18 tot €28 per maand aan kunst. Meer weten? Bekijk hier onze tarieven.

Schrijf je in

Als abonnee haal je dus gemakkelijk kunst in huis. Ben je nog geen lid? Dan kun je de inschrijving alvast online voorbereiden.

Gewoon langskomen mag ook altijd. Een afspraak maken is niet nodig maar mag wel, bijvoorbeeld wanneer je het leuk vindt om samen met ons jouw ideale werk te kiezen.

Wij hebben een inschrijfformulier dat je invult en we maken een afgeschermde kopie van je ID-kaart, paspoort of rijbewijs. De administratiekosten bedragen €12,50 en we vragen je om drie maanden vooruit te betalen. Na deze drie maanden voldoe je het abonnementsgeld per automatische incasso op elke 1e van de maand.

Ruil wanneer jij wil

Er is geen minimale leentermijn, je kiest dus zelf wanneer je het werk terugbrengt. Als je wilt kun je iedere maand een ander schilderij of foto aan de muur hangen. Zo vaak je nooit verveeld.

Het kan voorkomen dat iemand jouw kunstwerk ook graag wil lenen. Om iedereen een kans te geven, vragen wij het werk dan na een jaar terug. Je kunt dan iets nieuws uitzoeken om te lenen. Ben je erg aan je werk gehecht, dan heb je de mogelijkheid om het kunstwerk te kopen.

Even niet lenen? Dan zeg je het abonnement gemakkelijk (tijdelijk) op bij het inleveren van je werk.

Veel gestelde vragen

 • Wat is Kunst Centrum Haarlem?

  Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen voor Haarlem en omstreken. Daarbij zijn wij een galerie, design- en cadeauwinkel gelegen in het centrum van de stad. Je kunt bij ons terecht voor het kijken naar, lenen en kopen van kunst en design.

 • Kan ook ik kunst lenen?

  Jazeker! Met onze kunstuitleen maken wij kunst voor een breed publiek toegankelijk. Je leent al vanaf €10,- per maand een schilderij, foto of ander kunstwerk. Je hoeft geen kennis te hebben van kunst en het is niet noodzakelijk dat je in de buurt woont.

  Als abonnee van onze kunstuitleen kun je op elk moment een werk meenemen of omruilen. Wanneer je nog geen lid bent, kun je inschrijven bij het uitzoeken van je eerste kunstwerk.

 • Hoeveel kost het om kunst te lenen?

  Kunst lenen kan al vanaf €9,- per maand. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van de prijs van het gekozen kunstwerk en je abonnement. Gemiddeld besteden leners €16 tot €25 per maand aan kunst. Meer over onze tarieven lees je hier.

 • Hoe sluit ik een (leen)abonnement af?

  Wanneer je kunst wil lenen kies je als eerste een kunstwerk uit dat je wilt lenen. Vervolgens vul je een formulier in en maken wij een veilige kopie van je identiteitsbewijs. Je tekent voor een automatische incasso. Nieuwe leden betalen de eerste 2 maanden vooruit plus €12,50 administratiekosten. Nu ben je lid van de kunstuitleen en neem jij je kunstwerk mee naar huis.

 • Wat is spaartegoed en wat kan ik hiermee?

  Bij een standaard abonnement spaar je 40% van je maandbedrag als spaartegoed. Dit tegoed kun je gebruiken om je geleende werk te kopen. Je kunt het spaartegoed ook gebruiken voor de aanschaf van een werk uit onze wisselende verkooptentoonstellingen, in onze designwinkel én webshop.

  Het is ook mogelijk om te kiezen voor een abonnement zonder spaartegoed. Je maandbedrag is dan iets lager. Meer over onze tarieven lees je hier.

  Zolang je lid bent, heeft je spaartegoed geen vervaldatum. Wanneer je opzegt, blijft het tegoed geldig tot drie jaar na de opzegdatum. Spaartegoed is niet inwisselbaar voor geld of cadeaubonnen en wordt dus ook niet teruggestort.

 • Hoeveel spaartegoed heb ik?

  Wil je weten hoeveel je spaartegoed is? Bel ons dan op 023 5327895 of stuur een mail naar info@kunstcentrum-haarlem.nl. Op dit moment werken we aan de nieuwe inlog mogelijkheden zodat je straks weer zelf kan inloggen en je spaartegoed zien.

 • Hoe lang mag ik een werk lenen of hoe vaak mag ik omruilen?

  Er is geen minimale of maximale leentermijn. Als je wilt kun je dus elke maand je werk wisselen voor iets nieuws. Of het juist járen laten hangen.

  Wel kan het voorkomen dat iemand anders jouw werk ook graag wil lenen. Om iedereen een kans te geven vragen wij je een gereserveerd werk na een jaar om te ruilen. Hierover ontvang je van ons bericht.

 • Waar kan ik een kunstwerk uitkiezen?

  In de catalogus op deze website vind je onze kunstcollectie. In de catalogus zie je ook de kunstwerken die uitgeleend zijn. Heb je het ideale werk gevonden dan kun je deze direct reserveren.

  Wil je liever in het echt een werk uitzoeken? Kom dan langs en struin door onze grote collectie schilderijen, foto’s en andere kunstwerken. Je vindt ons op de Gedempte Oude Gracht 117-121 in het centrum van Haarlem. Vraag ons gerust om hulp bij het uitzoeken van een werk, wij helpen je graag.

 • Hoeveel kunstwerken mag ik lenen?

  Je mag zoveel kunstwerken lenen als je wil. Voor elk werk sluit je een apart abonnement af. Wij stimuleren het om kunst in je huis op te hangen en zo te ontdekken wat je wel en niet mooi vindt. Ruilen kan ook wanneer je wil!

  Telkens wanneer je een werk omruilt, passen wij je abonnement(en) aan. Als je meerdere werken leent, hoef je dus niet alles tegelijk om te ruilen.

 • Hoe werkt het reserveren van een kunstwerk?

  Bij reserveren zijn er twee opties. Als het werk beschikbaar is, krijg je van ons bericht als het voor je klaar staat. Je hebt dan een week om het werk op te halen. Lukt het niet om binnen deze tijd langs te komen, neem dan contact met ons op.

  Als het door jou gereserveerde werk is uitgeleend, kan het even duren voordat het werk beschikbaar komt. Bij een gereserveerd werk bedraagt de leentermijn één jaar. Wanneer de huidige lener het werk na een jaar niet heeft teruggebracht, verzoeken wij deze lener om het werk terug te brengen. Bij sommige werken is er een wachtlijst. De huidige lener kan besluiten het werk te kopen. Hierdoor is het mogelijk dat het door jou gereserveerde werk niet meer beschikbaar komt. Wanneer je gereserveerde werk beschikbaar of verkocht is, krijg je van ons bericht.

 • Kunnen jullie kunst thuis bezorgen en hangen jullie het ook op?

  Soms is een kunstwerk net te groot om zelf mee naar huis te nemen. In dit geval kun je het laten bezorgen. Hier vind je meer informatie over transport en het laten ophangen van kunst.

 • Hoe kan ik het abonnement opzeggen?

  Je kunt het abonnement stopzetten als je geen kunst meer leent. Heb je nog een werk in huis, lever je dit eerst bij ons in. Bij het inleveren kun je aangeven dat je wilt opzeggen. Wij maken dit direct voor je in orde. Opzeggen kan per de 1e van de opvolgende maand.

  Wil je het werk dat je leent kopen en daarna opzeggen? Dan hoef je niet langs te komen. Neem contact met ons op en wij maken het zo snel mogelijk voor je in orde. Per e-mail ontvang je de aankoop bon en het opzegformulier. Deze onderteken je en stuur je daarna (digitaal) retour. Wanneer je het prettiger vindt om de formulieren per post te ontvangen, kun je hier om vragen. Langskomen mag natuurlijk ook.

  Heb je bij opzeggen nog een spaartegoed open staan? Dan heb je nog 3 jaar na de datum van opzeggen om dit te besteden. Spaartegoed kun je niet inwisselen voor geld of cadeaubonnen en storten we dus ook niet terug.

 • Ik ben kunstenaar en wil bij jullie exposeren. Kan dat?

  Soms kan dat. Wanneer je je werk wilt aanbieden om uit te lenen of bij ons wil exposeren stuur dan je CV, voorbeelden van recent werk en je webadres naar info@kunstcentrum-haarlem.nl. Wij bekijken je aanbod en nemen contact met je op als we meer willen weten of een atelierbezoek willen plannen. We kunnen je ook de consignatievoorwaarden toe sturen.

 • Ik heb een andere vraag

  Heb je een vraag waarop je het antwoord hierboven niet kan vinden? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@kunstcentrum-haarlem.nl of bel tijdens openingstijden op 023 532 7895.