Élan

Élan – een woord dat staat voor innerlijke beweging, een subtiele kracht, een gevoel dat zich niet laat vastleggen maar wel laat zien. In deze tentoonstelling ontmoeten het werk van Isa Roelink en Suzanne Jongmans elkaar in een verstilde dialoog van textuur, tijd en transformatie.

Beide kunstenaars maken verstilde portretten van vrouwfiguren die zich onttrekken aan tijd en plaats. Hun werk is niet realistisch, maar geladen met gelaagde betekenissen: herinnering, identiteit, kwetsbaarheid en kracht. In Élan komen hun oeuvres samen in een tentoonstelling die je niet uitlegt, maar die je raakt – via huid, stof, stilte en blik.

Isa Roelink

Isa Roelink weeft in haar werk verschillende onderwerpen vanuit een sterk persoonlijk perspectief tot wandtapijten. Ze studeerde af aan de schilderafdeling van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In haar werk combineert ze droom en wetenschap, mythe en realiteit, geschiedenis en actualiteit, oude verhalen en moderne popcultuur. Als kunstenaar omarmt ze de subtiele kracht van textiel als een medium van diepgaande tradities en expressies en ze toont de waarde van ambachtelijk werk in een moderne context. Het werk plaats de traditionele betekenis van textielwerk in de context van schilderkunst. De textiele werken dienen zo als een speelveld waar grenzen vervagen. De tegenstellingen tussen het mondaine en het epische, in combinatie met de traditionele textieltechnieken die in een uiterst hedendaagse vormgeving worden gegoten.


Roelinks werk werd onder meer bekroond met de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs en tentoongesteld bij SBK Amsterdam, Pulchri Studio Den Haag en het Amsterdam Museum, waar haar werk werd geprezen om zijn technische verfijning en intieme, haast sacrale sfeer.

Suzanne Jongmans

Voor Suzanne Jongmans is haar werk een manier van levensbeschouwing. Zowel haar kostuums als haar stillevens gebruikt ze als vehikel om persoonlijke ervaringen te doorgronden en hun universele dimensies te verkennen. Ze neemt bestaande symboliek onder de loep en transformeert deze tot haar eigen(-tijdse) symboliek. Als kunstenaar, fotograaf, coupeur en kostuumontwerper laat ze zich inspireren door oude meesters uit de Renaissance en vroegmoderne tijd. ‘Elk van haar werken laat zich lezen als een zelfportret, maar tegelijkertijd ook als een poging om het eigen perspectief te verruimen. Ze bevraagt en geeft vorm aan existentiële tegenstellingen als binnen- en buitenruimte, leven en dood of verbinding en eenzaamheid. Ze weet onverwachte materialen met liefde, precisie en kundigheid in te zetten en combineert ze met veel verbeeldingskracht tot kostuums en decors.

Haar foto’s ondergaan een lang proces van minutieuze nabewerking, waarbij zich gaandeweg een betoverend beeld ontvouwt dat zowel haarzelf als de toeschouwer een zeldzame blik naar binnen verschaft.

Suzanne Jongmans exposeerde o.a. in Stedelijk Museum Schiedam, Stedelijk Museum Breda, Staatsgalerie Stuttgart DE, EESC – Brussel, Museum De Domijnen – Sittard, Citta di Velluto – IT, Welt Museum – Wenen, Geldrop Museum, De Cacoafabriek – Helmond, Musee Massey, Tarbes FR, GasUnie Groningen, Museum Stadthaus Ulm en de tentoonstelling ‘Vrouwen van Soestdijk’, Paleis Soestdijk. Momenteel is haar werk te zien in het Dordts Patriciers huis.

Werk in collecties:

Musée Massey – Frankrijk, Black and Gold Museum – Saudi-Arabië, Museum van Bommel van Dam – Venlo, Staatsgalerie Stuttgart, DE, Amerikaanse Ambassade – Wassenaar, Valentino – Italië, en in diverse particuliere collecties in binnen- en buitenland.

Élan nodigt je uit tot traag kijken. Tot het voelen van stof met je ogen. Tot het herkennen van iets ouds en iets eigens in de vrouwfiguren die je aankijken – soms krachtig, soms breekbaar. Isa en Suzanne tonen elk op hun eigen manier hoe beeld een drager kan zijn van het onzegbare.