fbpx

Op bezoek bij Bethany de Forest

Om de tentoonstelling ‘In de wolken’ voor te bereiden ga ik op zoek naar het atelier van Bethany de Forest. Het is een echte zoektocht. Aan de rand van Amsterdam, bij het Nieuwe Meer zijn wegen opgebroken en ontbreken markeringen. Voor wie hier nog nooit is geweest: je verdwaalt er makkelijk. Eenmaal aangekomen is het indrukwekkend. Nieuw en Meer is een van de grootste studiocomplexen van Amsterdam. Vroeger was het een wapen- en munitiedepot van Defensie. Het uitgestrekte terrein met zo'n 100 ateliers is een kunst- en bedrijvenpark in een gebied dat grenst aan het Amsterdamse bos.

Een verassing

Eenmaal binnen in het atelier van Bethany de Forest kijk ik mijn ogen uit. Zoveel te zien! Maquettes,  nagebouwde wolkenluchten, heel veel kleine flatgebouwen, meeuwen, vlinders, kikkers, bomen, struiken, mensfiguurtjes, constructies van kaarsvet, kikkers en zelfs snoepjes. En overal stekkers en snoeren. Het indrukwekkendste is een grootse kleine fotostudio met spiegelwanden, statieven en lampen. Hierin bouwt Bethany haar werelden, diorama’s met fantastische verhalen en kleuren. Deze diorama’s fotografeert ze daarna. Voor haar oudere foto’s gebruikte Bethany een pinhole camera. Tegenwoordig fotografeert ze met een digitale camera met een speciale lens die een diafragma heeft van 32 waardoor de scherptediepte van een pinhole foto wordt benaderd.

Wat is pinhole fotografie?

Een pinhole camera registreert de werkelijkheid op een totaal andere manier dan een gewone camera. Pinhole fotografie grijpt terug op de oorsprong van fotografie, namelijk camera obscura. Het licht valt door een zeer klein gaatje (de pinhole) in de camera op het filmpje waardoor de foto gemaakt wordt. Lange belichtingstijden versterken het gevoel dat je te maken hebt met het prille begin van de fotografie. Wil je er meer over weten?  Klik dan hier.

Bethany de Forest werkt op een zeer eigentijdse manier. Dat zie je bijvoorbeeld aan de keuze van de materialen die ze gebruikt en de verhalen die ze creëert. Transparante blauwe vuilniszakken, pluizig fiberfill (een soort watten), lampen en spiegels. Meer heeft Bethany niet nodig om de illusie van enorme wolkenpartijen te creëren boven haar landschappen. Bezoek haar website. Of bekijk hier een filmpje over haar werkwijze.

In de wolken?

Vanaf 19 november is in Kunst Centrum Haarlem de expositie In de wolken te zien. Suzanne Glerum en Bethany de Forest presenteren hun werk. Suzanne Glerum is een schilder die landschappen schildert met veel vette olieverf. De schilderijen komen voort uit pure schildersdrang. Van Suzanne Glerum hebben we schilderijen in de kunstuitleen. Dit zijn landschappen en golven. Bekijk ze in onze online catalogus. In de tentoonstelling In de wolken zijn de wolkenluchten van Suzanne Glerum te zien. En die combineren wonderbaarlijk mooi met de fotografie van Bethany de Forest. Bethany maakt diorama’s: Mooie werelden met onverwachte elementen en contrasten. In deze tentoonstelling zijn dat vooral foto’s met fantastische wolkenluchten.

In de wolken is te zien tot en met 15 januari 2022. Kunst Centrum Haarlem is open van dinsdag t/m zaterdag  van 11-17 uur. In november en december zij er extra openingsdagen op zondag 7 november,  zondag 28 november, zondag 19 december. Op deze 3 zondagen zijn we open van 12-17 uur.  

Blog geschreven door Marina Raymakers, directeur Kunst Centrum Haarlem.