fbpx

Op bezoek bij… Guda Koster

Ter voorbereiding op een nieuwe expositie brengt onze directeur Marina Raymakers vaak een bezoek aan het atelier van de exposerende kunstenaars. Bij Guda Koster was dat niet nodig. Al jaren speelt Marina met het idee om werk van Guda Koster te laten zien in Kunst Centrum Haarlem. Maar wanneer is het beste moment? En hoe en met wie?

Tot en met 21 mei is de tentoonstelling (Geen) Gezicht in onze galerie te zien. Waarom nu en wat eraan vooraf ging, lees je hieronder.

Guda en haar werk ken ik uit mijn tijd bij de kunstuitleen CBK Amsterdam (nu FactorIJ op IJburg). Daar organiseerde ik ook tentoonstellingen. Ik leerde Guda kennen als een bevlogen en fijne persoon om mee te werken. Ze zit vol ideeën over nieuw te realiseren projecten en spreekt open en helder over haar werk. Tot mijn grote verrassing exposeerde Guda in 2019 tijdens de Kunstlijn Haarlem in de Sociëteit Vereeniging met een installatie. We spraken elkaar maar kort tijdens de opening van de Kunstlijn want toen was dat een heel druk evenement.

De Utopist

In oktober 2021 is er van Guda Koster een beeld geplaatst in de Haarlemmerhout. De beeldengalerij aan de Dreef is toen ook uitgebreid met een prachtig beeld van de Belgische kunstenaar Guillaume Bijl en in het park bij het koepeltje op het vlooienveld staat het beeld De Utopist van Guda op te vallen.

De Beeldengalerij schrijft het volgende over de sculptuur van Guda Koster: Twee gele benen steken uit een mooi vormgegeven rechthoekige doos met heldere blauwe en groene vlakken. Is het een mens getransformeerd tot een mechanisch object of een mechanisch object met gerecyclede lichaamsdelen? Het werk doet denken aan de kunst van het Bauhaus of de constructivisten van ongeveer 100 jaar geleden. Het versmelten van mens en machine leek toen deel te zijn van een prachtige toekomst. De denkende machine of de machinale mens zijn bijna werkelijkheid geworden, maar veel mensen zijn juist bang voor wat er komen gaat. De sculptuur van Guda Koster is niet somber of fatalistisch. Haar mens-machine is subtiel-grappig en stapt – een tikkie aarzelend – de toekomst in.

Toen Guda en ik elkaar spraken bij de onthulling  van de beelden langs de Dreef dacht ik: nú moet het ervan komen! Haarlem is er aan toe. Ik wil haar werk laten zien in het kunstcentrum. Het werk van Guda is humoristisch, vrolijk, anders, soms beklemmend en ook herkenbaar. Ze maakt werk dat zich begeeft in het gebied tussen mode, beeldhouwkunst, fotografie en performance. Haar foto’s van mensen die schuilgaan in strakke vormen van textiel maken nieuwsgierig. Soms is er niet meer te zien dan een been of een arm. En de beelden hebben nooit een gezicht.

Tot en met 21 mei zijn de beelden en foto’s van Guda Koster te zien in dé kunstuitleen van Haarlem. Guda zal samen met Anuli Croon en Itie Langeland exposeren. Het is een kleurrijke tentoonstelling waarbij textiel, kleur en patronen een grote rol spelen. De titel van de tentoonstelling is: (Geen) Gezicht. De kunstwerken in onze exposities zijn altijd te koop, dit kan ook op afbetaling tegen 0% rente.

Ontmoet de kunstenaars

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten zoals ontmoetingen met kunstenaars, tentoonstellingen, openingen en nieuwe dingen in onze winkel? Abonneer je dan op onze 3-wekelijkse nieuwsbrief. Onze Update valt dan vanzelf in je digitale brievenbus.

Blog geschreven door Marina Raymakers, directeur Kunst Centrum Haarlem