fbpx

De passie van André Barends: Pinguïns

De passie van André Barends is indrukwekkend. Zijn verzameling bestaat uit ruim 1700 pinguïns en pinguïn attributen. Deze vrolijke, grappig lopende vogels vertederen hem. Toen hij 18 werd en in het ziekenhuis lag kreeg hij de eerste pinguïn van zijn broer. Na 30 jaar verzamelen verdween de collectie naar zijn zolder.

Een selectie van de verzameling pinguïns was van 16 februari tot 4 april te zien in het Kleinste Museum van Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht. Dit museum is 24/7 open en te bezoeken vanaf de stoep.

Vanaf 16 februari zijn er heel veel verschillende pinguïns te zien in Kleinste museum van Haarlem. De verzameling met een oneindig grote variatie is bijeengebracht door André Barends. Door de jaren heen is de verzameling van André gegroeid door bijvoorbeeld aankopen op de verzamelbeurs, de rommelmarkt en de webwinkel Penguingiftshop, Ook zijn familie en vrienden hadden altijd het perfecte cadeautje voor hem. Ook breidde André zijn collectie goed uit tijdens de vele reizen die hij gemaakt heeft. De verzameling bevat nu van alles van groot tot heel klein en verschillende materialen. Zo zijn er 120 boeken, 15 DVD’s, 150 pinguïnknuffels, 40 sleutelhangers, 74 houten pinguïns en verder ook servies, speelgoed en puzzels, postzegels en 50 spelletjes.

Als je aan André vraagt Waarom pinguïns? Dan zegt hij: Het zijn gewoon grappige onhandig lopende beestjes. En de verzamel tic slaat dan toe. Je wil er gewoon veel van hebben. Helaas staat mijn verzameling al weer enige jaren op zolder omdat het wel heel veel ruimte in beslag neemt. Echt leuk dat een deel van mijn pinguïns nu in het Kleinste museum van Haarlem staat’.

Het Kleinste museum van Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van bekende en minder bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep. De pinguïns zij te zien van 16 februari t/m 5 april 2022.

Wil je weten wat er nog meer te zien is geweest in het Kleinste museum van Haarlem? Klik dan door naar de artikelen over de verzamelingen van Willemien Spook (drogisterijartikelen), René van Stekelborg (het drostemannetje), Maria van Veelen (weefsels) en Miek Bruls (Christo)

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel en webshop met design. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars in de eigen galerie. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk. Open op dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste artikelen van Kunst Centrum Haarlem? Schrijf je onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke 2 á 3 weken een update in je inbox.