fbpx

De passie van Maria: Weefsels

De gepassioneerde weefster Maria van Veelen toont haar bijzondere collectie kleine weefgetouwtjes en bijzondere weefsels in het Kleinste museum van Haarlem. Maria leerde al jong voelen, kijken en spelen met draden in de wolwinkel van haar ouders. Nu werkt ze het liefst met zijde maar ze gebruikt ook papier, paardenhaar, berkenwortels en natuurlijk wol.

In de etalage liggen allerlei soorten weefsels: sjaals, kleine wandkleedjes, mooie proefweefsels, tasjes en zelfs een mandje van koperdraad geweven zónder weefgetouw. De kleuren van de weefsels zijn bijzonder. Naast de weefsels zie je een bijzondere kaart- en bandweefgetouwtjes uit landen zoals Letland, Nederland, Italië en Nieuw-Zeeland.

Maria is een gepassioneerd weefster en is vanaf de jaren 60 in de vorige eeuw dagelijks bezig met weven. Ze deed haar inspiratie vooral op tijdens de vele reizen die ze maakte. Zij zou niet meer zonder het weven kunnen. ‘Ik gun ieder mens een passie in zijn of haar leven, het verrijkt je leven zo enorm’, zegt Maria.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.