fbpx

De passie van René van Stekelenborg: Hét Drostemannetje

De tentoonstelling in het Kleinste museum van Haarlem is gewijd aan een icoon van Haarlem: Het Drostemannetje. Het topstuk en mooiste bezit van René van Stekelborg is het Drostemannetje zelf, uitgevoerd in wit neonlicht met de letters van Droste in blauw neonlicht. Het is één van de 50 ooit gemaakte mini-neons en hij werkt nog! Iedere zaterdag zullen wij deze neon verlichting aanzetten van 19-20 uur.

Hét icoon van Haarlem, ontworpen door de Franse vormgever Cassandre, stond van 1931 tot aan 1988 op het dak van de chocoladefabriek aan het Spaarne. Het was een neonkunstwerk van een rond mannetje met rond hoofd, met stok, dat buigend zijn hoed afneemt. Hetzelfde poppetje speelde de hoofdrol in grootse advertentiecampagnes. Het heeft humor en iets vrolijks, olijks en stripachtig over zich.

René van Stekelenborg stelde de tentoonstelling in het Kleinste museum van Haarlem samen. Hij is geen actieve verzamelaar van Drosteproducten maar hij vindt dat het Drostemannetje hét stadsicoon van Haarlem is en meer aandacht verdient. ‘Het Drostemannetje moet weer terugkeren op de oorspronkelijke plek en zo de skyline van Haarlem te vervolmaken’

Naast de mini-neon zijn er originele krantenadvertenties, een groot bord, sleutelhanger, speldjes en een t-shirt in het Kleinste museum van Haarlem te zien. En omdat we zuinig moeten zijn met licht, een neon-buis gaat maar beperkte tijd mee, is het icoon van Haarlem iedere zaterdag 1 uur verlicht.

Het ontwerp

Cassandre maakte 100 jaar geleden vanuit Frankrijk reclameposters, huisstijlen, monogrammen en beeldmerken voor grote merken zoals De Holland-Amerika Lijn, Dubonnet, Philips, Yves Saint Laurent en Gazelle. Cassandre werkte met een sterke klare lijn en hij voorzag zijn reclame-uitingen het liefst van olijke poppetjes. In Parijs had hij de uitvinding van het neonlicht gezien. Directeur Droste jr., wilde deze nieuwe uitvinding naar Haarlem halen. Liefst in de vorm van een olijk dik mannetje die zijn hoed nog voor je afneemt bij binnenkomst. ‘Altijd Welkom!’ was de leuze van Droste. In 1930 al tekende de Franse ontwerper A.M. Cassandre voor het ontwerp. 

Meer weten over de geschiedenis van het Dorstemannetje? Klik hier!