fbpx
Mark Verdoes 2 met huis zeefdruk collectie kunstuitleen Haarlem

Very Peri is dé kleur van 2022 volgens Pantone

De Pantone kleur van het jaar is bekend! Dit jaar staat in het teken van Very Peri, een tint op het snijvlak van blauw en paars. In dit artikel nemen we je mee in hoe je deze kleur in huis kunt combineren met kunst. Niet zo’n zin om te verven? Scroll dan door naar beneden, daar leggen wij je uit hoe je heel makkelijk deze trend in huis haalt.

Pantone is een Noord Amerikaans bedrijf dat een systeem van kleurcoderingen publiceert waarin universeel kleuren vastgelegd zijn. Door de kleurcodes van dit kleureninstituut weet het ene bedrijf zeker welke kleur het andere bedoeld wanneer deze met dezelfde kleurcodering werkt. Handig voor drukwerk zoals posters of brochures, maar ook wanneer je een specifieke kleur verf zoekt.

Elk jaar komen er nog nieuwe kleuren bij en sinds 2000 kiest het bedrijf een kleur van het jaar. De Pantone kleur van het jaar komt voort uit trends en onderzoek naar wat er speelt in de maatschappij. Het is een kleur waarvan Pantone denkt dat deze veel gebruikt zal worden in het komende jaar, waar zowel door bedrijven als in onze woonkamers.

De kleur van het jaar voor 2022 is een nieuwe kleur: Very Peri, een paarsblauwe tint. Een samensmelting van blauw als kleur van vertrouwen en anker in het dynamische paars. Volgens Pantone precies waar we in deze woelige tijd naar verlangen. Bovenal toont de kleur volgens het kleureninstituut ‘een zorgeloos zelfvertrouwen en gedurfde nieuwsgierigheid die de creatieve geest animeert’.

Aan de slag met Very Peri

Ben jij trendgevoelig en sta je al klaar om je muren Very Peri te schilderen? Dan wil je vast weten hoe je deze nieuwe kleur goed kun combineren met bijvoorbeeld kunst en accessoires in huis. Daarom hebben we hieronder vier mogelijke kleurcombinaties voor je uitgezocht.

Als eerste past deze kleur van het jaar goed bij een trend die we sinds vorig jaar kennen, namelijk zwart en wit. Very Peri is een rustige tint om net wat kleur toe te voegen aan je zwart en witte interieur. Of andersom, ben je voor Very Peri gegaan en wil je het rustig aankleden, ga dan voor zwart met witte kunst of accessoires. Bijvoorbeeld een foto van Kamal Hayouni, Manon Hertog of Daniel Castonquay. Ook de Bottle Kandelaars van Goods matchen goed.

Liever een dromerig gevoel toevoegen aan je Very Peri huis? Natuurlijke, bohemian tinten zoals zand, beige en camel passen ook heel goed bij deze kleur van het jaar. Zowel de lichte bruintinten als de paarsblauwe zijn rustgevend en balanceren goed met elkaar. De abstracte kunstwerken van Anna Verrijt passen mooi in deze stijl, bijvoorbeeld het werk hieronder met de titel Indian Summer V. Maak het af met vazen en potjes in aardekleuren, zoals de bloemvaasjes van Serax of hele leuke potjes van Kitch Kitchen welke we binnenkort verwachten in de winkel.

Of ga los met kleur! Met roze creëer je een heerlijke zoete sfeer, of ga voor vrolijk en kleurrijk met geel en oranje. Deze kleuren staan tegenover Very Peri op het kleurenwiel en helpen elkaar hierom versterken. Toch is een beetje voorzichtigheid geboden, want deze kleurencombinatie kan snel te veel worden. Daarom werkt deze combinatie het beste wanneer je meubels in neutrale kleuren zijn. Met kunst kun je vervolgens losgaan. Ga bijvoorbeeld voor een collage van George Heidweiller of een rustiger werk in knalkleuren zoals deze tekening van Hans Abbing.

En als laatste, omdat de kleur van het jaar zich op het snijvlak van blauw en paars zit is deze goed te combineren met verschillende tinten van deze kleuren. Deze combinatie van blauw en paars tinten is rustig maar chic. En omdat Very Peri met één been in elk van deze kleurfamilies staat, brengt deze kleur de verschillende tinten harmonieus bij elkaar. De handgemaakte vazen van Yvon Visser zijn verkrijgbaar in verschillende blauw tinten en staan dus mooi in deze stijl. Met kunst kun je subtiel wat extra kleuraccenten aanbrengen, als het werk in de basis maar blauw en paars blijft, zoals dit werk van Co van Assema.

Very Peri zonder te veel gedoe

Denk je nu, hartstikke leuk maar elk jaar mijn muren verven om mee te gaan met trends vind ik echt te veel gedoe. Met een kunstwerk geef je een ruimte snel een heel andere kleur, en sfeer. Wanneer je dat kunstwerk nog eens leent is het helemaal geen moeite om on trend te blijven. Ruil elk jaar je werk om voor de nieuwste kleuren en je bent weer bij. Neem bijvoorbeeld deze werken van Ron van der Werf en Dana Baginska, of Mark Verdoes bovenaan dit artikel.

Kunst lenen is heel simpel. Kies een werk uit onze collectie, schrijf je in en neem het mee naar huis. Inschrijven duurt een paar minuten en je betaalt maandelijks een bedrag om je kunstwerk te lenen. Je kunt het werk omruilen wanneer je wilt. Kies uit onze brede collectie schilderijen, fotografie en andere kunst. Er zit vast iets voor je bij. Klik hier voor meer informatie over onze kunstuitleen.