fbpx

ABSTRACT

Een tentoonstelling met drie kunstenaars met drie verschillende stijlen. Tonneke Sengers, Kuno Grommers en Mandra Wabäck hebben elkaar gevonden. Alle drie gebruiken ze de ruimte om hen heen. De werken gaan een dialoog aan met de ruimte. Hoe dat werkt is hier lastig uit te leggen en kun je beter komen bekijken. De tentoonstelling was te zien tot en met zaterdag 19 maart 2022.

Tonneke Sengers (Breda, 1959) werkt met lijnen, rasters en geometrische vormen en bereikt zo een ruimtelijke effect. Haar wandobjecten zijn geometrisch vormen gemaakt van aluminium plaat dat ze beschilderd met acrylverf. De schaduwen die ontstaan door uitgesneden vormen spelen een belangrijk rol in haar werk. Ze zegt daarover: Mijn werk is voor een groot deel gebaseerd op de uitgangspunten van de Stijl, Theo van Doesburg, Bauhaus en de Konkrete kunst. Ik beschouw mezelf als constructeur van de ruimte. Ik zoek naar synergie tussen de opbouw van het werk en de werkelijke ruimte waarin het bestaat. Ik beperk me tot geometrische vormen en de kleuren zwart en wit. Als ik andere kleuren gebruik is de kleur ingegeven door de helderheid en verzadiging en het effect daarvan.

Kuno Grommers (Haarlem, 1946) maakt geometrisch abstracte beelden in een afgescheiden deel van zijn studio. Hij gebruikt de wanden en plaatmateriaal. Als de installatie klaar is fotografeert hij de installatie met een analoge camera in een vaste opstelling. Kuno zegt over zijn werk: Je zou kunnen zeggen dat ik een installatiekunstenaar ben die zijn installaties als foto’s toont. Gezien mijn achtergrond in de theaterfotografie zou je ook kunnen zeggen dat de installaties eigenlijk decors zijn en dat het publiek de camera is. Eigenlijk ben ik dan een decorbouwer. Eén van de belangrijkste steeds terugkerende thema’s in mijn werk is het standpunt van de waarneming. Bijna alles wat ik maak gaat over de subjectieve waarneming van de fotografie. In mijn werk speel ik met de waarneming van de driedimensionale ruimte. Door perspectivische correcties toe te passen leid ik de toeschouwer om de tuin. Dat wat plat is lijkt ruimtelijk en dat wat ruimtelijk lijkt, blijkt bij nader beschouwing plat.

Mandra Wabäck (Stockholm, 1970) laat een serie zien die ontstond tijdens het scannen van haar analoge fotoarchief. ‘Tijdens de eerste lockdown in 2020 begon ik mijn oude, analoge, fotoarchief te digitaliseren. Op de uiteinden van de fotorollen, met 36 negatieven, was er op sommige rollen na framenummer 36A ook nog een extra foto zonder nummer. Deze foto’s heb ik ook gescand en de serie Nr. 37 was geboren. Het zijn foto’s die nooit bedoeld waren om gezien te worden, sterker nog, het zijn foto’s die ik niet bewust geschoten heb. Maar toch zijn ze daar en hebben ze om mijn aandacht gevraagd. Ik werd geraakt door de vormen, de kleuren en de abstractie. Licht en donker, knalkleuren. Soms met iets wat herkenbaar is in het kader, zoals een been die er toevallig in beeld komt.’

De tentoonstelling ABSTRACT was te zien van 21 januari t/m 19 maart 2022 op de Gedempte Oude Gracht 117-121 in Haarlem. Je kan alvast wat lezen op de websites van de kunstenaars: Tonneke Sengers, Kuno Grommers of Mandra Wabäck. Een filmpje over hoe Kuno Grommers te werk gaat is hier te bekijken.

De kunstwerken in de tentoonstelling zijn voorlopig alleen te koop. In maart bekijken we welke werken we gaan opnemen in onze uitleencollectie. Wil je kijken wat er te leen is om je huis mooier te maken? Bekijk dan hier onze online kunst catalogus.