fbpx

5 manieren waarop kunst je gelukkig maakt

Wist je dat je gelukkig kan worden door naar kunst te kijken? Ja echt! Oké, het is geen wondermiddel maar toch kan het kijken naar kunst je dag een stuk beter maken. Dus blijf tijdens je wandeling eens stilstaan om een buitenkunstwerk te bekijken, beluister een klassiek concert op YouTube of zet een mooie film op. Kunst beleven hoeft niet moeilijk te zijn!

Nog niet overtuigd? Lees hieronder vijf manieren waarop beeldende kunst je gelukkig maakt:

1. Adem in, kijk en adem uit

Wanneer je naar een kunstwerk kijkt, écht kijkt, concentreer je dan op één zaak. Kijk langer dan een paar seconden. Kijk naar de kleuren, de vormen, herken je misschien de hand van de kunstenaar? Grote kans dat je na een paar minuten echt kijken, je je er na rustiger voelt. Je hebt even een uitstapje gemaakt uit de rush van de dag. Zo is kunst kijken bijna een vorm van mindfulness.

2. Chemisch goed

Wist je dat het zelfs wetenschappelijk bewezen is dat kunst gelukkig maakt? Bij het beleven van kunst komt er namelijk dopamine vrij in je hersenen. Deze stof wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en komt ook bijvoorbeeld vrij tijdens een heerlijke wandeling, het eten van een zak chips of na een goede vrijpartij. Een leuke beloning van je brein! Dit is ontdekt door de Londense neurobioloog en professor Semir Zeki. Hij voerde een experiment uit waarbij hij proefpersonen naar kunst liet kijken, terwijl hun brein gescand werd. De werken liepen uiteen van klassiekers tot hedendaags werk. In meer en mindere mate kwam bij het zien van de verschillende werken dopamine vrij in de hersenen van de proefpersonen.

3. Op avontuur

Heb je altijd al eens een verre reis willen maken maar komt het er niet van? Kunst kan je meenemen naar verre oorden, maar dan zonder het reizen. Geniet bijvoorbeeld van een mediterraan landschap, gewoon boven je bank. Of ontdek via foto’s de bijzondere oosterse architectuur. Zo heb je toch weer iets nieuws gezien.

4. Boost je creativiteit

Een grappige eigenschap van onze hersenen is dat deze alles willen begrijpen wat er om ons heen gebeurd, zelfs als ze het eigenlijk niet kunnen. Zo ook wanneer je naar een kunstwerk kijkt, hoe abstract ook, en ook als je niets van kunst weet. Wanneer het brein iets namelijk niet begrijpt, gaat het zelf invullen. Is die vlek misschien een olifant? Of krijg ik van die blauwe kleur een gevoel van rust? Maar ook: ‘héé die stijl herken ik, is dit misschien een werk van een kunstenaar die ik al ken?’

Hoe meer je naar kunstwerken kijkt, hoe sterker dit effect wordt. En daar hoef je alleen maar voor te kijken!

5. Iets nieuws is altijd leuk

Misschien heb je het al gemerkt en anders vertellen we je het nu: je wordt niet blij van alle soorten kunst. En gelukkig maar! Elk mens heeft een eigen smaak en voorkeur. Gelukkig zijn er vele soorten kunst om uit te kiezen. Van muziek tot schilderij, van tekening tot foto en van realistisch tot abstract.

Dus waar wacht je nog op. Ga op ontdekkingstocht en vindt uit wat jij leuk vindt. Ook daar wordt je gelukkig van, want wij mensen zijn nieuwsgierig aangelegd en worden meestal blij van nieuwe dingen. Vooral als we iets ontdekken waar we enthousiast van worden!

Denk je nu, ik wil ook van kunst genieten maar weet niet waar ik moet beginnen? De kunstuitleen is een laagdrempelige manier om van kunst te genieten. Kies uit onze gevarieerde collectie schilderijen, fotografie, tekeningen en nog veel meer kunstvormen. Kies iets waar je blij van wordt of kies juist iets nieuws om te ontdekken.

Al vanaf €9 per maand haal jij een echt kunstwerk in huis. Dus maak jezelf snel blij met een dosis kunst! Klik hier voor meer informatie over onze kunstuitleen.