fbpx

Op bezoek bij… Mandra Wabäck

Vorig jaar was ik op bezoek bij Mandra Wabäck. Haar kleine werkruimte, met uitzicht op een binnentuin, is opgeruimd, stil en rustig.
Mandra werkt vanuit een passie die ze zelf formuleert als: ‘Handen uit de mouwen steken, niet zeuren. Het wordt niet beter dan hoe je het zelf maakt. Passie komt van binnenin gestimuleerd door mijn eigen omgeving en de wereld waarin wij leven. Reflecterend en grappend makend probeer ik de passie vorm te geven.’

In de Amsterdams Pijp staat een oud schoolgebouw dat bewoond wordt door kunstenaars en andere creatievelingen. Op de begane grond is de galerie Go Mulan gevestigd. Als je het pand binnen komt ademt het gebouw geschiedenis en activiteit. In dit gebouw bezocht ik eerder de webdesigner Publieke Zaken en kunstenaar Christina Hallstrom die in 2020 in Kunst Centrum Haarlem exposeerde in de tentoonstelling Stille Sporen.

Mandra heeft er speciaal voor mij foto’s van een serie uitgestald die ze me wil laten zien. Het is de serie Nr.37 die ontstaan is tijdens het scannen van haar analoge fotoarchief. Op de uiteinden van de fotorollen, met 36 negatieven, was er op sommige rollen na framenummer 36A ook nog een extra foto zonder nummer. Ze zegt daarover: Deze foto’s heb ik ook gescand en de serie Nr.37 was geboren. Het zijn foto’s die nooit bedoeld waren om gezien te worden, sterker nog, het zijn foto’s die ik niet bewust geschoten heb. Maar toch zijn ze daar en hebben ze om mijn aandacht gevraagd. Ik werd geraakt door de vormen, de kleuren en de abstractie. Licht en donker, knalkleuren. Soms met iets wat herkenbaar is in het kader, zoals een been die er toevallig in beeld komt.

Ik vind het wel wat, de kleuren, vage en heldere lijnen. Het lijkt me mooi om dat aan ons publiek te laten zien. Wel moet ik daar dan nog ander werk, liefst ook fotografie, aan toevoegen. Tevreden verlaat ik het gebouw en loop ik terug naar m’n huis vlakbij, het is corona-tijd dus daar werk ik weer verder aan ideeën voor tentoonstellingen in betere tijden.

Mandra Wabäck (1970) is geboren in Stockholm, Zweden en in 1989 afgestudeerd aan de Zweedse vakschool voor fotografie. Daarna is ze naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam gegaan waar ze in 1994 afstudeerde met film en fotografie van de afdeling audiovisueel.

De serie Nr.37 van Mandra Wabäck was samen met werk van de Haarlemmers Kuno Grommers en Tonneke Sengers te zien in de tentoonstelling ABSTRACT van 21 januari tot 19 maart 2022 in Kunst Centrum Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht 117-121.

Blog geschreven door Marina Raymakers, directeur Kunst Centrum Haarlem