fbpx
Christo Brussel

De passie van Miek Bruls: Christo

In het Kleinste museum van Haarlem is de Christo verzameling te zien van de Haarlemse Miek Bruls. De Bulgaarse kunstenaar overleed op 31 mei j.l. Christo is vooral bekend om zijn inpakkunst. Het plan om dit jaar in Parijs de Arc de Triomphe in te pakken staat op losse schroeven door het vroegtijdig overlijden van Christo. Het project was nagenoeg klaar om gerealiseerd te worden.

In het Kleinste museum van Haarlem zijn foto’s, affiches en stoffen te zien die Christo gebruikte. Miek Bruls raakte – eind jaren ’70 – in de ban van Christo na het zien van een documentaire over het gigantische gordijn dat hij plaatste in de woestijn van Colorado. Sindsdien probeert zij samen met haar echtgenoot alle projecten te bezoeken die Christo heeft gerealiseerd. Miek Bruls is niet alleen gefascineerd door de ingepakte gebouwen en landschappen maar bewondert ook zijn doorzettingsvermogen en zijn gave om van ieder project een ‘happening’ te maken waar duizenden bezoekers op afkomen. In totaal heeft Miek Bruls 12 Christo-exposities over de hele wereld bezocht

‘’Met sommige projecten was hij soms 10 jaar mee bezig, de duur van de voorbereidingen werd een kunstwerk op zich, inclusief de vergunningen en toestemming die hij van de autoriteiten moest krijgen’’, aldus Miek Bruls. ‘’Door het inpakken van bijvoorbeeld een gebouw krijgt het geheel iets geheimzinnigs, je gaat op een andere manier naar je omgeving kijken’’.

De stoffen van Christo

In het Kleinste museum zijn de stalen van stoffen te zien die Christo gebruikte bij de Pont Neuf Parijs, de Reichstag Berlijn, The Gates New York en de Floating Piers Iseomeer Italië. Daar in het meer verwerkte Christo 70.000 m2 geel gekleurd nylon in een drijvend doksysteem van 200.000 polyethyleenblokjes. Van veel projecten heeft Bruls albums gemaakt die ook in Kleinste museum te zien zijn.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van een min of meer bekende Haarlemmer. Het museum is 24 uur per dag gratis toegankelijk vanaf de stoep.