fbpx
Els van Rijssel Fashion Paintings Armani vintage male model

Lichte aarzelingen van Els van Rijssel

'Lichte aarzelingen, fashion paintings Els van Rijssel’ is de titel van een nieuwe tentoonstelling in Kunst Centrum Haarlem. Els van Rijssel exposeert van zaterdag 15 augustus tot en met zaterdag 10 oktober 2020 een serie schilderijen met voornamelijk jonge mannen gekleed in trendy pakken en/of populaire retro jaren 70 merkkleding.

Els van Rijssel raakte al tijdens haar opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, gefascineerd door de wereld van mode en catwalks. De esthetiek en schoonheid van mode en haar modellen werd een inspiratiebron voor haar werk. Van Riissel gebruikt voor haar schilderijen foto’s die zij veelal uit modebladen scheurt.

Door haar gebruik van dunne en schrale lijnen ontstaan werken met weinig kleur. Wat overblijft zijn minimalistische schilderijen van zachtaardige, relaxte jonge mannen in alle eerlijkheid en zonder pantser.

Het via foto’s schilderen heeft zij gemeen met schilders zoals Luc Tuymans en Marlene Dumas. Els van Rijssel werkt niet met levende modellen, die moeten naar haar mening te lang stil zitten. “Er is geen of weinig actie in mijn werk – men zit, staat of hangt wat – maar het is wel zo dat ik in essentie mensen via hun motoriek ervaar dus kijk ik graag naar balletrepetities op YouTube, ik volg de catwalk shows in Londen, Parijs en Milaan op YouTube en hou van het Internationaal Film Festival Rotterdam’’.

Ondanks dat het werk van Els van Rijssel refereert naar mode hebben haar schilderijen niets te maken met traditionele modeafbeeldingen. Mode is het vertrekpunt van het werk, de olieverfschilderijen zijn karakterstudies naar jonge twintigers die zich op scharnierpunten van hun leven bevinden. Het werk van Els van Rijssel is zeer eigentijds en laat de wereld van anno nu zien.