fbpx
Marion Trap Floting Flowers

Fotokunst

In de tentoonstelling 'FOTOKUNST Bloemen, architectuur en urbex' zijn foto’s te zien van 5 hedendaagse fotografen. Allen met een eigen stijl, verhaal en techniek.

Er zijn bloemenfoto’s van Hans Pieterse en Marjon Trap te zien. Spannende foto’s van architectuur van Sander du Floo en Welmoed Schmidt. En urbex - urban exploring – van James Kerwin.

Alle foto’s zijn gefixeerd op dibond met UV-werend perspex en hebben een ophang systeem aan de achterkant.

Is fotografie dan ook kunst? Deze vraag wordt ons in de kunstuitleen vaak gesteld. Wij geven als antwoord op  deze vraag altijd: JA. Maar natuurlijk is niet iedere foto – denk aan de familie of vakantie kiekjes die je maakt – kunst. De ene foto is mooier dan de andere maar alle foto’s vertellen een verhaal.

Bij kunst denk je misschien al snel aan schilderijen, tekeningen of beelden. Net als in deze kunstvormen kun je je in fotografie helemaal verliezen en er geboeid naar kijken. Fotografie is een bijzondere vorm van kunst. En ook is fotograferen een kunst op zich. Denk aan het bepalen van de compositie, het gebruik van een statief, je standpunt, het licht en witbalans, sluitertijd en het gebruik van filters maar ook aan nabewerking en kleurcorrecties. En dan denkt een kunstfotograaf ook nog na over het verhaal, het thema en aan het papier waarop de foto wordt afgedrukt.

Het maken van schilderingen bestaat al sinds de steentijd en de Hollandse schilderkunst met Rembrandt van Rijn en Frans Hals bloeide op in de 17e eeuw. Fotografie is een relatieve jonge kunstvorm. Louis Daguerre wordt vaak beschouwd als de uitvinder van de fotografie. De eerste fotografische afbeelding van een mens is door hem gemaakt in 1838. Bij daguerreotypie is er geen negatief beeld om meerdere afdrukken te maken. De foto wordt gemaakt met een gepolijste, verzilverde koperen plaat. Deze wordt lichtgevoelig gemaakt met jodiumdampen. Na het belichten en vervolgens het ontwikkelen met kwikdampen ontstaan positieve beelden in spiegelbeeld die dan gefixeerd worden met een zoutoplossing en daarna afgespoeld met water. Een bewerkelijk proces en elke daguerreotypie is daardoor uniek.

Meer weten over Welmoed Schmidt, James Kerwin en Sander du Floo? Klik hier

Wist je dat wij meer dan 400 foto’s in onze uitleencollectie hebben? Bekijk onze fotocollectie online! Klik hier