fbpx

Hedendaagse fotografen

Verschillende fotografen exposeren hun glanzende foto's in de tentoonstelling 'FOTOKUNST. Bloemen, architectuur en urbex'.

Deze tentoonstelling is te zien van 4 september tot en met zaterdag 16 oktober 2021

Wil je wat meer te weten komen over Sander du Floo, James Kerwin en Welmoed Schmidt? Lees dan hieronder verder.

Welmoed Schmidt (Oegstgeest, 1971) studeerde fotografie aan ArtEZ in Enschede en sinds die tijd experimenteert ze met dubbele belichtingen. Eerst in zwart-wit, daarna in kleur. Welmoed gebruikt bestaande foto’s van steden, architectuur en monumenten die ze opnieuw op foto vastlegt. Met behulp van meerdere lagen construeert ze een nieuwe werkelijkheid, met een eigen diepte. Soms moet je even goed kijken om erachter te komen wat er met haar foto’s aan de hand is

In de tentoonstelling FOTOKUNST zijn foto’s van Haarlem en Zaandam te zien. De foto’s van Haarlem tonen een kleurrijke, bruisende stad waarin allerlei iconische plekken samenkomen in een artistieke zoekplaat. Het is geen natuurgetrouw beeld dus de foto’s zijn ook een beetje vervreemdend.

James Kerwin (Norwich, Engeland, 1982) bezoekt, fotografeert en documenteert dat wat mensen hebben achtergelaten en inmiddels aan de natuur is overgeleverd. Het zijn meestal verlaten gebouwen in niet openbaar toegankelijke locaties. Hij doet dit sinds 2013, daarvoor had hij een andere stijl van fotograferen.

James is naar tien Europese landen gereisd om daar – meestal op geheime en verboden locaties- verval en de verwaarlozing vast te leggen:  vervallen gestichten, verlaten kastelen, voormalige energiecentrales, onderwaterstructuren en zelfs hele steden zoals Pripyat nabij Tsjernobyl. Hij gebruikt verschillende camera’s en drones.

Sander du Floo (Breda, 1983) heeft een beeldbank aangelegd met duizenden foto’s. Voortdurend komen er foto’s bij in zijn zoektocht naar een perfecte samenhang tussen verschillende afbeeldingen. Bij de montage van zijn foto’s bekijkt hij zestig tot tweehonderd foto’s die hij samenstelt als een collage. Er ontstaat zo een surrealistisch , fotografisch werk. Als kijker weet je niet wat je ziet. De steden van Sander du Floo zweven, hangen tussen de wolken of staan op een eiland. Het is een onjuiste weergave van de werkelijkheid. Dream Cities noemt hij ze. “Ik zeg zelf altijd: ik ontwikkel fotocollages. Ik fotografeer het centrum van een stad, meestal leg ik de highlights vast. Vervolgens open ik de beelden op mijn computer en maak ik een selectie. Ik zoek naar de juiste compositie en – makkelijk gezegd – knip en plak ik de foto’s aan elkaar.”

In de tentoonstelling zijn Moon, Amsterdam en Maastricht te zien. En wie weet legt hij ook nog eens de zwevende stad Haarlem op foto vast.

Wil je weten welke foto’s we in onze uitleencollectie hebben? Klik dan hier naar onze online catalogus.