fbpx

Kies Kunst

'Kies kunst, de keuze van de liefhebber' is een tentoonstelling samengesteld door de vaste bezoekers van de Dreef-exposities in het Provinciehuis Noord Holland. Samen vormen de gekozen kunstwerken een mooi beeld van de diversiteit van de kunstwerken van de kunstuitleen van Kunst Centrum Haarlem. Deze zomertentoonstelling was te zien van 24 juni tot en met 27 augustus 2022 in de galerie van Kunst Centrum Haarlem

De provincie Noord-Holland heeft het Kunst Centrum Haarlem - toen nog SBK Kennemerland - in de beginjaren financieel ondersteund om het concept van kunstuitleen te ontwikkelen en uit te voeren.
Kunst Centrum Haarlem heeft zich ontwikkeld tot galerie, kunstuitleen en winkel voor het kijken naar, lenen en kopen van kunst en design.


De foto links is van Ellen Kooi, Engelbert - To the dogs, barietdruk 4/7, 1990, 100 x 120 cm. Te koop voor €3340, te leen voor €35 per maand.
Deze foto is de keuze van Anita van der Weg.

De 16 kunstkiezers voor deze tentoonstelling zijn: Arita Immerzeel, Gloria Joosten, Simone Memel, Rosa Navarro, Gerda Truus Pieters-van Genderen, Marja Ploeger, Ed Prins, Faisal Rajjab, Linda de Ree, Eduard Regenboog, Monique Rooijmans, Kees Schabbing, Lidia Schoonderbeek, Barbla Tanner, Annette de Vries en Anita van der Weg.

Kom kijken naar de favoriete kunstwerken van deze liefhebbers!

Hoe kies je kunst?

Smaken verschillen en dat is maar goed ook. Omdat er zoveel verschillende smaken en ideeën zijn over kunst, heeft onze kunstuitleen een grote variëteit aan stijlen, kleuren en formaten in de collectie. Zo kan iedereen er een geschikt werk vinden. In deze tentoonstelling KIES KUNST kun je verschillen in de smaak van kunstkiezers goed zien.

De motivatie bij de keuze voor een bepaald kunstwerk is zeer gevarieerd, zo ook bij de kiezers voor onze zomertentoonstelling. Hieronder zie je enkele van de kunstwerken die zij uitkozen, en de reden waarom. Als je de verhalen leest, merk je dat het heel persoonlijke keuzes zijn. Dat maakt een keuze bijzonder!

Rosa Navarro koos 2 heel verschillende kunstwerken, het zijn wel beide foto’s. Dit is wat ze erover zegt: Van Peter Ruting staan er verschillende foto’s met flessen in de kunstuitleen. Ik twijfelde welke ik zou kiezen. En het is  ‘De Blauwe elips’ geworden. Bij deze foto moest ik denken aan Giorgio Morandi. Het is wel een heel persoonlijke verhaal. Ik was in Bologna, ik had net het museum met de werken van Morandi bezocht en ik belde mijn vader, die was toen al heel ziek. Het was de laatste keer dat ik met hem kon praten, hij overleed de dag daarna. Dus toen ik de foto’s zag, kwam alles weer terug, en ik moest een van de werken met flessen kiezen, ook al hebben ze helemaal een andere betekenis. De andere foto is van Manon Hertog, daarover zegt Rosa: De foto van ‘Movement II’ van Manon Hertog vind ik echt prachtig. Er zit inderdaad beweging in, maar ook een hypnotiserende kwaliteit, je kan uren achter elkaar er naar kijken. En het licht dat door de groene glas naar voren komt. Beautiful!

Ed Prins heeft het anders aangepakt: Ik ben gaan kijken naar grotere werken die in de grote ruimte van de tentoonstelling zouden passen en een relatie kunnen hebben met de Provincie en de samenleving. In dit werk ‘Obelisken’ van Ronald Tolman zie ik een verbeelding van mensen die op een voetstuk staan en mensen die daaronder staan waarbij er meerdere associaties mogelijk zijn. Hebben de mensen zich zelf op een voetstuk geplaatst? Hebben de mensen eronder ze op een voetstuk gezet? Is er onenigheid onder bij het voetstuk of zelfs afkeer van degenen die op het voetstuk staan? De ets vind ik mooi gemaakt met heel eigen kleurgebruik.

Voor Linda de Ree speelde weer een andere motivatie voor haar keuze: Ik heb puur op mijn gevoel gekozen. Het overkoepelende thema is voor mij de natuur, waar ik – zeker nu in covid tijd – heel graag verblijf. Ik word geraakt door de eenvoud, de structuur en het licht van de afbeelding. Bij de foto van Dennis A-Tjak is de bloem niet meer op z’n mooist maar juist dat maakt het zo krachtig.

In de tentoonstelling KIES KUNST lees je nog meer motivaties voor de keuze van deze liefhebbers. Kom je kijken? De zomertentoonstelling is te zien tot en met zaterdag 27 augustus 2022.

Ook de medewerkers van Kunst Centrum Haarlem hebben favoriete kunstwerken. De Haarlemse fotograaf Mariet Dingemans maakte in 2020 foto’s van medewerkers van Kunst Centrum Haarlem met hun favoriete kunstwerk. Deze foto’s laten we ook zien in de tentoonstelling.

Kom je ook kunst kiezen? Je kan lid worden van de uitleen en het werk meteen meenemen. Hoe kunst lenen precies werkt, lees je hier. En je kan je ook alvast oriënteren in onze online catalogus. Met onze filteropties selecteer je gemakkelijk kunstwerken op bijvoorbeeld formaat, kleur of naam van een kunstenaar. Je bent ook van harte welkom om langs te komen. Wij helpen je graag met het maken van een keuze.

Kunst Centrum Haarlem kun je vinden op de Gedempte Oude Gracht in het centrum van Haarlem. We zijn in augustus en september open van woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur.