fbpx

Beeldjes met boeken

Op de vensterbank, in de badkamer, in de toilet en in de boekenkast. Overal in het huis van Ineke Kleerekoper staan beeldjes. Van keramiek, van steen en van plastic. De variëteit is enorm. Het bijzondere is dat alle beeldjes een boek hebben. Open boeken en gesloten boeken.
Vanaf 1 juli zijn deze beeldjes te bewonderen in het Kleinste museum van Haarlem.

De passie van Ineke Kleerekoper

De beeldjes met boeken staan in het Kleinste museum van Haarlem en Ineke’s huis zal leeg aanvoelen. Gelukkig woont ze om de hoek en kan ze ieder moment even langs komen om haar collectie te bekijken.

De verzameling van Ineke telt ruim 50 beeldjes en de meeste beeldjes heeft ze zelf gekocht. Een enkel exemplaar heeft Ineke cadeau gekregen.

Wat het eerste beeldje van haar verzameling was weet Ineke niet meer maar ooit is ze begonnen met het verzamelen van heilige beelden en toen Ineke een heilige met een boek ontdekte is ze op dat spoor verder gaan verzamelen.

De zomer breekt aan en tijdens de vakantie wordt er veel gelezen. Ook Ineke leest veel in haar vakanties. Kom kijken naar de beeldjes en laat je inspireren om ook zelf weer een boek in de hand te nemen deze zomer.

Ineke staat niet alleen in haar passie voor beeldjes met boeken. Er bestaat een Privaat Leesmuseum van Ewoud Sanders. Dit museum is zo privé dat de collectie niet te zien is. Er is wel een prachtig boek over de verzameling verschenen met mooie foto’s van de beeldjes en artikelen over wat lezen voor de schrijvers ervan betekent.

Het Kleinste museum van Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 5x per jaar een unieke verzameling van bekende en minder bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep. Het kleinste museum van Haarlem is opgericht in 2017 en bestaat nu 5 jaar.

Wil je weten wat er nog meer te zien is geweest in het Kleinste museum van Haarlem? Klik dan door naar de artikelen over de verzamelingen van Caroline Dalman (Melita servies), Andre Barends (pinguïns),  Willemien Spook (drogisterijartikelen)René van Stekelborg (het drostemannetje) of Miek Bruls (Christo)

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel en webshop met design. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars in de eigen galerie. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk en de werken zijn beschikbaar voor verkoop. Open op dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur. Gedempte Oude gracht 117-121, Haarlem.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste artikelen van Kunst Centrum Haarlem? Schrijf je onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke 2 á 3 weken een update in je inbox.