fbpx

Melitta servies in het Kleinste museum van Haarlem

Caroline Dalman houdt van pastel aardewerk zoals Maastrichts aardewerk in pastel en de mooie Belgische Boch serviezen. Ze eet ervan en drink eruit en gebruikt het elke dag.
Op een dag zag ze een prachtige Melitta koffiepot op de rommelmarkt. Het model en de kleur waren liefde op het eerste gezicht. Voor ze het wist had ze een grotere kast nodig en nog een kast en een XXL letterbak.

Haar huis staat vol Melitta koffiepotten en ze drinkt geen koffie. Van alle 150 voorwerpen weet ze precies wanneer ze zijn gekocht.

Waarom heb ik 150 Melitta koffiepotten terwijl ik geen koffie lust?

In Nederland kon je zegels sparen voor een Melitta koffiepot met filter, de zegels werden ingewisseld en de pot verdween op zolder. Zo komen er nog steeds zo goed als nieuwe koffiepotten met filters tevoorschijn in originele doos.

Ik heb nu ook theepotten, kopjes, een taart- en cakeschaal, melkkannen en roomstelletjes. Omdat het meeste vuurvast is zit er geen stempel onderop en is de Melittasticker er vaak af. Daarom is het moeilijk voor de niet kenner om ze te herkennen en zo scoor ik nog steeds koopjes in de kringloop of rommelmarkt’.

De oudste koffiefilters van porselein in de verzameling van Caroline zijn uit 1937 en 1939. Het zijn de eerste porseleinen snelfilters met 4 en 8 gaatjes. Gekregen van een oud vertegenwoordiger die zijn zolder aan het opruimen was. Caroline is nooit klaar met verzamelen. De modellen uit de jaren ‘50 en ‘60 met een nummer in plaats van een naam, zijn niet allemaal te koop geweest in Nederland. En nog niet alle nummers heeft Caroline in haar verzameling. Via Facebook komt Caroline in contact met andere Melitta verzamelaars.  ‘Ik ben een Pastelservies Melitta Facebook groep begonnen en inmiddels hebben we bijna 1000 leden uit diverse landen. Omdat we de laatste 2 jaar weinig tot geen rommelmarkten konden bezoeken is het wat stilletjes maar nu we mogen weer!’ zegt ze daarover.

Het Melitta bedrijf

Melitta Bentz vond in 1908 vond de koffiefilter uit. Ze had er genoeg van om van om koffie te drinken met een overvloed aan ‘prut’ er in. Haar eerste koffiefilter was een tinnen blikje met vloeipapier uit het schoolschrift van haar zoon. Na wat experimenteren, bijvoorbeeld met staal en bijsmaken, kwam er in 1937 een porseleinen en aluminium versie op de markt in kegelvorm met 4 gaatjes. Door de wijziging in het ontwerp bleef de koffie goed onderin liggen en ging er zo min mogelijk van de smaak verloren. In 1939 kwam de porseleinen snelfilter op de markt met 8 gaatjes.

Melitta Bentz 1873-1950

In de loop der jaren groeide Melitta uit tot een familiebedrijf en wordt nog steeds geleid door familie van de oprichtster, die in 1950 op 77-jarige leeftijd overleed. Wil je meer weten over deze over deze ontwikkelingen lees dat dan na op Wikipedia. Tot op de dag van vandaag bestaat  tot op de dag van vandaag het merk Melitta® nog steeds. De missie is om koffiegenot aan te bieden passend bij de tijdsgeest.

Het Kleinste museum van Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 5x per jaar een unieke verzameling van bekende en minder bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep. Het kleinste museum van Haarlem is opgericht in 2017 en bestaat nu 5 jaar.

Wil je weten wat er nog meer te zien is geweest in het Kleinste museum van Haarlem? Klik dan door naar de artikelen over de verzamelingen van Andre Barends (pinguïns),  Willemien Spook (drogisterijartikelen)René van Stekelborg (het drostemannetje) of Miek Bruls (Christo)

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel en webshop met design. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars in de eigen galerie. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk en de werken zijn beschikbaar voor verkoop. Open op dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste artikelen van Kunst Centrum Haarlem? Schrijf je onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke 2 á 3 weken een update in je inbox.