fbpx

Alles is even belangrijk bij Anuli Croon

Tot en met 21 mei is de tentoonstelling (GEEN) GEZICHT te zien in de galerie van kunst Centrum Haarlem. Eén van de 3 exposanten is Anuli Croon. Wij kenden haar werk nog niet. We hebben haar ontdekt omdat de ons wel bekende kunstenaar Guda Koster haar heeft gevraagd om deel te nemen aan de tentoonstelling.
De basis van het werk van Anuli Croon is dat alles om ons heen betekenis heeft en dat we aan alles betekenis geven. In deze tentoonstelling (GEEN) GEZICHT hangen haar TRONIES.

Op de foto hiernaast zie je een detail van één van de kleinere Tronies, matte acryl en metaalverf op linnen, 40 x 30 cm, €1500

In de tentoonstelling (GEEN) GEZICHT zijn 8 kleine en 2 hele grote TRONIES te zien. Het zijn portretten in een sterk geabstraheerde vorm. Haar personages zijn niet herkenbaar. Wat opvalt aan de gezichten zijn de neuzen. Zij zitten in de weg, steken uit het platte masker, zijn afstotend en doen een beroep op inleving.

Anuli maakt geen centraal punt in haar schilderijen. Ze wil dat de ogen van de kijker over het schilderij heen bewegen. Alles is even belangrijk.

Voor haar toch klassieke portret composities kiest ze in de uitvoering het tegenovergestelde. De TRONIES – schilderijen op linnen – zijn gemaakt met behulp van verfrollers, kleine penselen, afplakband, sjablonen en stempels, matte acrylverf en metaalverf. Het materiaal wordt door het plakband, de sjablonen en de liniaal ingekaderd. De verfhuid is mat en oogt eerder als stof dan als een verfhuid. In de wirwar van vlakken en patronen veroveren figuren een plaats. Ze maken zich los van de achtergrond en dreigen daar ook weer in  te verdwijnen.

Het werk van de drie kunstenaars in (GEEN) GEZICHT – Guda Koster, Itie Langeland en Anuli Croon – verschilt enorm wat techniek en uitvoering betreft. Toch zijn er ook overeenkomsten te ontdekken in het gebruik van patronen, vlakverdeling, textiel en kleur.

Ontmoet de kunstenaars

Op zaterdag 16 april was Anuli Croon aanwezig voor een Meet & Greet in de tentoonstelling. Joost Pollmann leidde de inspirerende middag en stelde Anuli, net als de aanwezigen, verschillende vragen. Op 23 april is Itie Langeland aanwezig voor een Meet & Greet en op 7 mei sluit Guda Koster de reeks af. Je bent van harte welkom om deze middag aanwezig te zijn om je vragen te stellen of alleen lekker te luisteren. Deelname aan een Meet & Greet is gratis en aanmelden is niet nodig.

De tentoonstelling (GEEN) GEZICHT is tot en met zaterdag 21 mei te bezoeken in de galerie van Kunst Centrum Haarlem. Alle werken zijn tevens te koop dus ben je nog op zoek naar een kleurrijk kunstwerk, neem dan zeker een kijkje. Kunst Centrum Haarlem is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11 en 17 uur.