fbpx
Itie Langeland Blue 2020

De vele gezichten van Itie Langeland

Tot en met 21 mei is de tentoonstelling (Geen) Gezicht te zien in de galerie van Kunst Centrum Haarlem. Guda Koster, Anuli Croon en Itie Langeland exposeren samen hun werk. Het is een kleurrijke expositie waarin textiel, structuren en patronen, maar ook gezichten en kleur een belangrijke rol spelen.

Tijdens de corona pandemie begon de Amsterdamse kunstenaar Itie Langeland met het verzamelen van gezichten. In deze periode en met name tijdens de lockdowns werd de eenzaamheid uitvergroot, beter zichtbaar. Voor Itie werd duidelijk dat alleenstaanden vrienden en kennissen volledig op zichzelf werden teruggeworpen. Ook in de kranten werd veel geschreven over eenzaamheid van ouderen en kwetsbaren.

Itie zegt over deze pandemieperiode: ‘Vanuit die eenzaamheid en mijn fascinatie voor Siamese en parasitaire tweelingen, ging ik dromen over een nieuwe menssoort die in zichzelf niet alleen is. Er ontstond een wens deze nieuwe mens te ontwerpen.  De Griekse filosoof Plato laat in ‘Symposion’ Aristophanes aan het woord, die vertelt dat de mens in oorsprong een rond twee-geslachtelijk wezen was met een hoofd met twee gezichten en vier handen en voeten. Terug naar de oorsprong dus. Een mens met meerdere gezichten ontstond, maar niet helemaal zoals Plato zich dat voorstelde, niet alleen man-vrouw combinaties, maar alles is mogelijk ongeacht sekse, kleur, voorkeur en aantal.’

Itie Langeland snijdt foto’s met gezichten uit tijdschriften en boeken. De gezichten op de foto’s versnijdt ze en vervolgens voegt ze ze samen; beplakt, bewerkt met naald en gekleurd draad of beschilderd. Sommige delen uit de foto’s worden heel precies uitgesneden zodat structuren ontstaan. Allerlei details zoals vele ogen, monden en patronen kun je ontdekken in het werk van Itie. Het geduld waarmee ze te werk gaat is een contrast met de veelheid van afbeeldingen en de vluchtigheid daarvan waarop ze haar werk baseert.

Door haar hoge productiviteit heeft Itie een eindeloze serie visueel complexe, hedendaagse popart werken gecreëerd. In onze nieuwe tentoonstelling (Geen) Gezicht ontdek je 14 gezichten van Itie Langeland samen met de werken van Guda Koster en Anuli Croon. In deze presentatie komen de verschillende en overeenkomsten tussen de drie kunstenaars duidelijk naar voren. Kom deze vrolijke expositie snel met je eigen ogen bekijken.

Meer weten over Itie? Check haar website of kom naar de Meet & Greet op zaterdag 23 april in onze galerie. Tijdens deze middag zal Itie je vertellen over haar werk en werkwijze, bekijken we samen de werken en heb jij de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Liever alleen luisteren? Geen probleem. Iedereen is welkom. Deelname is gratis en aanmelden niet nodig. Lees hier alles over de Meet & Greets in (Geen) Gezicht.

De tentoonstelling (Geen) Gezicht is tot en met 21 mei te bezoeken in de galerie van Kunst Centrum Haarlem. Alle werken zijn tevens te koop dus ben je nog op zoek naar een kleurrijk kunstwerk, neem dan zeker een kijkje. Kunst Centrum Haarlem is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11 en 17 uur.

Wil je op de hoogte blijven over onze tentoonstellingen en activiteiten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke 2 á 3 weken een update in je inbox. Leden van onze kunstuitleen ontvangen tevens een uitnodiging voor openingen. Meer voordelen over het lenen van kunst vind je hier.