fbpx

Op bezoek bij… Peter Bastiaanssen

Ein-de-lijk was het zo ver. Onze directeur Marina Raymakers ging langs bij Peter Bastiaanssen in zijn atelier in Rotterdam. Hier werkt hij aan zijn kunst: schilderen, schuren, snijden en hakken. Marina ging op bezoek met een duidelijk doel, namelijk het uitbreiden van onze collectie met houten beelden. Het is fijn om naast schilderijen, litho’s en zeefdrukken, ook meer 3D werk in huis te hebben.

De kleurrijke beelden van Peter Bastiaanssen vind je nu tegenover onze balie. Benieuwd naar Marina’s ervaring in Peters atelier? Lees dan snel verder voor haar verslag.

Zoals altijd maakt een atelier van een kunstenaar een onuitwisbare indruk op me. Het is er bijna altijd koud en de geuren, kleuren, de sfeer en de volheid van de ruimtes zorgen ervoor dat je even helemaal weg bent uit de dagelijkse sleur. Zo ook bij Peter, dat zie de foto’s hieronder.

Beeldend kunstenaar Peter Bastiaanssen (1957) studeerde aan de Academie St. Joost te Breda waar hij in 1987 zijn opleiding voltooit. Hij zet een vraagteken bij kunst waar je eindeloos over moet nadenken. In zijn kleurige schilderijen zie je decoratieve wandversieringen, een kleed, een vaas bloemen, een vis in een kom, kopjes koffie en de zwarte hond. Het zijn duidelijke symbolen van de hedendaagse burgercultuur. En daar spot Peter graag mee.

Een zwarte hond

Aan de muren van het atelier hangen schilderijen, af of nog niet af. Ik zie bijvoorbeeld een deel van zijn serie werken Yapping Modern Models. Dit is een serie van moderne meesterwerken waarin modellen van kunstenaars centraal staan. Deze serie is tot stand gekomen naar aanleiding van de #metoo discussie. Het is een zoektocht naar de relatie tussen model en kunstenaars. Hoe was de relatie tussen model en schilder? En hoe verliep hun leven? Wil je daar meer over horen en lezen? Klik dan hier.

Het werk van Peter heeft vrolijke kleuren en vaak zie je op zijn schilderijen een zwarte hond met kraaloogjes. Zo hebben wij in onze uitleencollectie een serie zeefdrukken met titels: Yapping Matisse, Yapping Dali en Yapping Cezanne en Yapping Picasso. Ze zijn onderdeel van het project van de Yappers. De zwarte hond laat zich graag zien als hij op zoek gaat naar de wortels van de hedendaagse schilderkunst bij moderne meesters. Het zijn pastiches (lees dat maar even na) die ontstaan zijn toen Peter onderzocht wat het hoe, waarom en wat is van verschillende werken uit de moderne klassieke schilderkunst.

Peter Bastiaanssen zegt over zijn werk: Mijn schilderijen en beelden ontstaan altijd vanuit mijn kijk op de wereld. En hoewel deze kijk donkerder wordt, naarmate ik dieper in mijn ziel (of is het mijn navel?) kijk, blijven mijn werken, op het eerste gezicht, vrolijke en aangenaam verteerbare verbeeldingen. De wereld is een tranendal, daar zijn we het allemaal over eens en dat hoeven we dus ook niet meer van de daken te schreeuwen. Maar om de kommer en kwel helemaal te negeren lijkt me ook niet echt heilzaam.

Het boekje Art is a dog –  uitgegeven in 2005 met teksten en tekeningen van Peter Bastiaanssen – volgt de reis van de zwarte hond naar en door het werk van het laatste schilderij van Vincent van Gogh (Kraaien met korenveld). Op de laatste bladzijde denkt de zwarte hond tevreden met zichzelf: Wij kunstenaars kunnen niet anders dan lijden. Hij had zich nog nooit zo compleet gevoeld.

Nu had ik helemaal niet de indruk dat Peter lijdt onder zijn kunstenaarsbestaan. Zijn atelier staat overvol vol met houten beelden, deels net terug van een Rotterdamse locatie en deels speciaal voor mij neergezet. Het is moeilijk kiezen. Wat neem ik mee? Mijn eigen voorkeur moet ik daarbij uitschakelen, voor zover dat kan. Wat zouden onze klanten willen? Ik hoop dat ik een juiste keuze gemaakt heb. De houten bloemen, het hondje op een kleedje, een oranje poes, twee borderliners, een goudvis in een vissenkom. Deze beelden in combinatie met werk dat we al in huis hebben staan inmiddels ten toon. De reacties zijn positief. Een lach verschijnt op de bezoekers die het zien en één zei er: Hier word ik nu vrolijk van en dat hebben we nodig in deze barre tijd.

Het werk van Peter Bastiaanssen ten toon gesteld in Kunst Centrum Haarlem, maart 2022

Wil jij werk van Peter Bastiaanssen in huis halen? Kom dan snel een kijkje nemen bij deze houten beelden. Als je meer op zoek bent naar iets om aan de muur te hangen, neem dan een kijkje in onze uitleencollectie. Hier vind je schilderijen en zeefdrukken van Peter Bastiaanssen die je kunt lenen.