fbpx

#Lijders

De Haarlemse cartoonist TRIK zal vanaf 10 december zijn werk tentoonstellen in onze kunstgalerie. Op de Dag van de Mensenrechten; een juiste combinatie omdat TRIK door middel van zijn vlijmscherpe beeldtaal elke geportretteerde leider fileert tot op het bot. Met als resultaat heldere, humoristische kanttekeningen bij de pijnlijke actualiteit. De expositie bestaat uit cartoons gemaakt voor Wordt Vervolgd, het magazine van Amnesty International Nederland en toont de 'politieke' leiders van dit moment; van Xi ‘Oeigoeren’ Jinping tot aan Mark ’Toeslagenaffaire’ Rutte.

De opening is vrijdag 9 december 2022 om 16.00 uur. De expositie wordt ingeleid door Zwaan Lakmaker; eindredacteur & chef nieuwsbrief van Wordt Vervolgd magazine. Bij de opening zal de officieuze stadsdichter van Haarlem, Joshua Baumgarten het speciaal voor deze expo geschreven gedicht ‘#Lijders' voordragen.
Tijdens de opening wordt ook het tweede nummer van ‘Furie magazine’ gepresenteerd, een magazine vol met cartoons van TRIK.

Politieke portretten van TRIK

TRIK is de huistekenaar van Amnesty International Nederland. Dat is niet verwonderlijk. Hij is goed op de hoogte van wereldwijde politiek ontwikkelingen en zijn blik is scherp en kritisch. Hij maakt zes keer per jaar een politieke prent voor het gedrukte magazine van Amnesty. Ook staat hij elke week in de digitale nieuwsbrief Wordt Vervolgd. En daarnaast illustreert TRIK de rubriek Tech (door Gerard Janssen). De stijl van TRIK balanceert tussen cartoon en grafisch ontwerp, met een duidelijke pop- en streetart vibe. Hij maakt gebruik van bestaande, iconische beelden en remixed deze met pictografische helderheid tot pakkende posterbeelden.

TRIK (1976) is illustrator en politiek cartoonist. Hij ontwerpt en is docent illustratie aan de ArtEZ Academie Arts & Design in Zwolle. Voor het Financieel Dagblad verzorgde TRIK een wekelijkse cartoon onder de naam Triknologi en hij werkte bijna tien jaar als politiek cartoonist bij Nieuwe Revu. Maandelijks verzorgt hij een getekend ‘journalistiek portret’ voor journalistenvakblad Villamedia Magazine en voor het vakblad Sport & Strategie maakt hij elk kwartaal een sportcartoon. Op regelmatige basis verzorgt hij illustraties voor het Algemeen Dagblad en diverse regionale kranten. Voor meer werk, zie: www.illustrik.nl.

Meer cartoons van TRIK voor Amnesty International bekijken? Klik

De tentoonstelling met tien #Lijders is te zien in de entree van Kunst Centrum Haarlem van 10 december 2022 tot en met 10 januari 2023. De politieke portretten zijn te koop, gesigneerd, formaat 40 x 50 cm, in een oplage van 2, afgedrukt op 1cm dik forex.

Kunst Centrum Haarlem is een galerie, kunstuitleen en een cadeauwinkel met design. Wij zijn open van dinsdag tot en met zaterdag van 11-17 uur. Je vindt ons aan de Gedempte Oude Gracht 117-121 in het centrum van Haarlem.