fbpx

Gezelschap voor in huis

Kunst Centrum Haarlem heeft al een tijdje geen keramiek tentoongesteld. Maar binnenkort weer wel! De tentoonstelling 'Gezelschap voor in huis' is vanaf 25 november tot en met 15 januari 2023 te zien in onze kunstgalerie.

Vier kunstenaars, met verschillende technieken, laten hun nieuwste werken zien. Het is blij makend keramiek: speels, vrolijk en illustratief. Zeer betaalbare kunst en een aanwinst voor in je huis. De deelnemende kunstenaars zijn: Jurrijn Huffenreuter, Nastia Calaca, Chrystl Rijkeboer en Liesbet Milort.

De muren van de tentoonstelling worden voorzien van bijpassend werk uit onze eigen kunstuitleen collectie.

Mummies en platte varkentjes

Jurrijn Huffenreuter (1986) is een ontwerper gespecialiseerd in keramiek. Hij maakt er van alles van: sieraden, serviesgoed en interieur accessoires. Jurrijn bestudeert voor zijn ontwerpen de technieken van massaproductie. Deze analyseert hij en onderdelen van het productieproces gebruikt hij voor zijn unieke creaties. Zijn onderzoek naar verhoudingen en keramiekproductie vertaalt hij daarmee in productenseries. Hij geeft daarnaast graag een humoristische draai aan zijn ontwerpen.

Jurrijn Huffenreuter laat in deze keramiek tentoonstelling nieuw werk zien: mummies en een serie varkentjes. De serie aardewerk van elf mummies is uitgevoerd in zwart wit. Het is een onderzoek naar proporties.

Jurrijn ging op 20-jarige leeftijd naar de Design Academy in Eindhoven. Daarna volgde hij nog twee jaar de leergang DesignLAB aan de Gerrit Rietveld Academie. Jurrijn heeft in Haarlem zijn eigen studio in productontwerp.

Sprookjes

Nastia Calaca is een keramiek kunstenaar uit Oekraïne, ze woont en werkt nu in Haarlem. Ze heeft haar master in ‘Decorative Arts and Ceramics’ gedaan aan de Nationale Universiteit van Kyiv. Vanaf 2015 werkte ze daarna onafhankelijk in haar studio en gaf ook workshops in keramiek.

De sculpturen van Nastia zijn speels, verhalend en vaak humoristisch. Ze zijn allemaal uniek en hebben een eigen karakter. Je herkent er sprookjesachtige karakters in: van Alice in Wonderland tot de animatiefilmpjes van Wes Anderson.

Toevallig was ze dit jaar ook door de vakjury genomineerd van de Kunstlijn Haarlem 2022. Bekijk hier een filmpje van haar werkproces via YouTube.

Hergebruik van materiaal

Chrystl Rijkeboer maakt keramische sculpturen als souvenirs van deze tijd. Het zijn impressies van alledaagse figuren in alledaagse omstandigheden. Zoals feestbeesten, hondsdagen en een confettikangoeroe. De ‘snoepdozen’ die ze in de tentoonstelling ‘Gezelschap voor in huis’ laat zien zijn van een compleet hergebruikt project. Het begon allemaal met dierenkoppen die nog ongeglazuurd in haar atelier stonden. Bij haar vader vond ze een soepterrine en daarmee was de eerste assemblage geboren. De dierenkoppen werden voorzien van kragen, puntmutsen en glazuur en vervolgens vastgezet met een speciale hars op de soepterrines.

Chrystl Rijkeboer woont en werkt in Haarlem. In 1998 studeerde zij af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tijdens de Kunstlijn 2022 bouwde ze haar fietsenstalling aan de Smedestraat om tot een prachtige kleine galerie.

Originele kleibeelden

De vierde kunstenaar in deze tentoonstelling is Liesbet Milort. Haar originele beelden zijn van klei gemaakt. Van die beelden maakt ze een mal en giet ze vervolgens in een ivoorwitte kunsthars. Zo kan Liesbet kleine oplagen aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen. De beelden van Milort hebben allemaal een lichte afwijking van de realiteit. Zo zijn de oren bijvoorbeeld uitvergroot, wat kwetsbaarheid benadrukt. Sommige beelden zijn beschilderd. Voor de sokkels van de beelden kiest ze afvalhout van een zagerij. Milort maakt alleen kunst van dieren, zij het geschilderd, getekend of driedimensionaal.

Liesbet Milort studeerde in 1989 af aan de Kunstacademie Minerva in Groningen. Daarna vestigde ze zich in Amsterdam als beeldend kunstenaar.

Gezelschap voor in huis

De tentoonstelling ‘Gezelschap voor in huis’ is te zien van 25 november tot en met 15 januari 2023 in de kunstgalerie van Kunst Centrum Haarlem. Naast de keramiek zullen ook kunstwerken uit de eigen collectie van de kunstuitleen worden geëxposeerd.

Kom je ook kunst kijken en kiezen? Kijken mag zolang als je wilt. Wil je een kunstwerk in huis? Dan kan je lid worden van de kunstuitleen. Hoe kunst lenen precies werkt, lees je hier. En je kan je ook alvast oriënteren in onze online catalogus. Met onze filteropties selecteer je gemakkelijk kunstwerken op formaat, kleur of naam van een kunstenaar.

Je bent van harte welkom om langs te komen. Wij zijn open van dinsdag tot en met zaterdag van 11-17 uur. In december zijn we in verband met de feestdagen extra open op de zondagen 11 en 18 december van 12-17 uur.