fbpx

De Kunstlijn Juryprijs

We hebben iets nieuws bedacht: De Kunstlijn Juryprijs. Dit jaar werd die voor het eerst uitgereikt, op zaterdag 12 november 2022 in onze kunstgalerie aan de Gedempte Oude Gracht.

De vakjury bestond uit Diana van Loenen (wethouder cultuur van de Gemeente Haarlem), Aafke Kleppe (art director van Een Ander Bureau) en Joke Breemouer (directeur Kunstlijn). Samen hadden zij 9 genomineerden gekozen.

De winnaar is van de Kunstlijn Juryprijs 2022 is uiteindelijk geworden: Titus Brein met zijn werk ‘The day before’. De publieksprijs ging naar een geborduurd portret ‘Silence in my head’ van Heidi Koers.


Wie was er genomineerd?

Maar liefst 9 kunstenaars waren er genomineerd. Op alfabetische volgorde waren dit: Titus Brein, Nastia Calaca, Martine Goulmy, Ellen Kooi, Marcella Kuiper, Inga Powilleit,  Annelies Veeze, Mirjam Verschoor én Ilja Warmerdam.

In de overzichtstentoonstelling in Kunst Centrum Haarlem hingen bijna 200 kleine kunstwerken. Bijna alle deelnemende kunstenaars van de Kunstlijn 2022 hadden een werk ingeleverd. Maandag 7 november kreeg de jury in alle rust de tijd om de tentoonstelling goed te bekijken. Samen hebben ze uitgebreid gepraat over hun favoriete kunstwerken en kunstenaars. Vragen kwamen aan de orde zoals: welk kunstwerk inspireert me en wat valt me op?

Winnaar Kunstlijn Juryprijs 2022

Zaterdag 12 november werd de prijswinnaar bekend gemaakt door de voorzitter van de jury: Joke Breemouer. Zij sprak in het juryrapport over de foto van Titus Brein als nieuw en inspirerend. Werk van een fotograaf waar we ongetwijfeld nog veel van zullen horen. De rest van de genomineerden werd ook geprezen voor de kwaliteit en vakkundigheid van hun werk.

De kleine foto van Titus Brein getiteld ‘The day before’ is gemaakt met een photo-fusion techniek die hij zelf heeft ontwikkeld. Het is een combinatie van fotografie en gemengde schildertechnieken. Met deze techniek zoekt hij naar de grenzen van realiteit en fantasie. Tweedimensionaal wordt daarmee soms driedimensionaal. Brein krijgt nu een kleine expositie aangeboden in Kunst Centrum Haarlem in het voorjaar van 2023.

Winnaar Kunstlijn publieksprijs 2022

Het publiek dat de tentoonstelling in het kunstcentrum heeft bezocht kon ook stemmen op een favoriet werk. Tot vrijdagmiddag 15:00 uur kon dat, waarna de stemmen werden geteld. Marina Raymakers, directeur van Kunst Centrum Haarlem heeft deze winnaar bekend gemaakt.

De bezoekers van de Kunstlijn tentoonstelling STILTE! hebben gekozen voor een geborduurd portret ‘Silence in my head’ van Heidi Koers. Dit werk is onderdeel van haar Project Met Klein Draad. Koers tekent met naald en draad en door middel van verschillende steken met dikke en dunne draden ontstaat er schaduw en reliëf. Voor een dramatisch effect kiest ze er voor om de draden te laten hangen.

Lees hier nog iets over de Kunstlijn tentoonstelling bij de kunstuitleen of ga direct naar de website van de Kunstlijn.

Bekijk hieronder nog een aantal afbeeldingen van de uitreiking:

Foto’s door Meta van der Meijden en Arjan Vink.