fbpx

Op bezoek bij Stefan Kasper

Eén van de nieuwe helden in onze jubileum tentoonstelling ‘Oude helden kiezen nieuwe helden’ is Stefan Kasper. Hij is door Michel van Overbeeke uitgenodigd om deel te nemen aan deze tentoonstelling.

Stefan Kasper studeerde Beeldende kunst aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Hij werkt sinds 2011, onder de naam DUONAR, regelmatig samen met de politieke cartoonist TRIK. En sinds 2012 maakt hij deel uit van het kunstenaarscollectief Horizonverticaal.

Het was even zoeken naar de Magdalenahof. Een groene deur, trapje op, het lijkt een vesting. De deur naar de nog nieuwe plek van 5 kunstenaar die hier samen werken. Het kunstenaarscollectief Horizonverticaal. Meteen als de deur opengaat voel ik me welkom. Als een vriendelijke grote reus ontvangt Stefan Kasper me en leidt hij me door de tentoonstellingsruimte, trappen op, naar zijn atelier. Zijn studio. We zitten bij het raam, voor een boekenkast vol van met kunstboeken en ik vraag waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Er volgt een gepassioneerd verhaal over de stillevens in de 17e eeuw en over hoe een wijnglas een bierblikje wordt en hoe het kristal glitters worden. Het werk van Stefan Kasper verwijst naar de kunstgeschiedenis, oude meesters of hedendaagse kitsch. In zijn schilderwerk varieert hij met licht absurde scenes tot het verbeelden van het falen van de mensheid. Zijn focus ligt op kunsthistorische verwijzingen naar ‘vanitas’, altijd met een knipoog. Met humor. En schedels en botten.

In zijn studio is Stefan met meerdere werken gelijktijdig bezig. Aan de muur hangen kartonnen ornamenten. Het lijkt een rommeltje maar alles heeft zijn plaats en Stefan weet waar ieder papiertje ligt. Het werk waar Stefan nu mee bezig is – en dat nog niet te zien is in onze tentoonstelling – zijn voorstellingen op kartonnen elementen geïnspireerd op gevelstenen. De directe inspiratiebron is te vinden op de gevels van het Magdalena hof.

Kijk je naar de outfit van Stefan dan zie je ook schedels. Als ik vraag waar dat vandaan komt vertelt hij van de reizen met zijn opa. Hij was 13 jaar toen hij de allereerste reis maakte met zijn opa. En ze gingen in Évora in Portugal naar de Capela dos Ossos (Kapel van de botten). Een eigenaardige plek met duizenden schedels en botten, macaber en intrigerend gelijktijdig. De kapel is gebouwd door de Franciscaner monniken die de doden op het overvolle kloosterkerkhof opnieuw ‘begraven’. Ze metselden de overblijfselen in de muren om te laten zien dat de mens sterfelijk is. Dat dit blijvend indruk heeft gemaakt op Stefan begrijp ik al te goed. Mij doen zijn werken denken aan de traditie van de Mexicaanse dag van de doden. De dood hoort bij het leven en is omgeven met spot, herdenken, kleur en vrolijkheid.

Na een rondleiding en een kijkje in de andere ateliers kijken we nog even naar de binnenplaats. Daar zijn plannen voor, een beeldentuin, een terras, geweldige ideeën.

In de tentoonstelling ‘Oude helden kiezen nieuwe helden‘ zien we wat van het werk van Stefan Kasper. Ik ben heel benieuwd wat onze bezoekers daarvan zullen vinden. Stefan vindt in ieder geval dat zijn werk wel de kunstuitleen in kan. Hij vindt de kunstuitleen een mooie manier voor verzamelaars en liefhebbers om werken tegen te komen en hierdoor verrast te worden – voor een schappelijke prijs of huur. Op zaterdagmiddag 29 mei van 13:00-16:30 uur is Stefan Kasper in de tentoonstelling aanwezig. Meld je aan als je hem wil ontmoeten!