fbpx
we zijn jarig

Oude én nieuwe helden in de kunstuitleen

We bestaan dit jaar 50 jaar. De tentoonstelling 'Oude helden kiezen nieuwe helden' is één van de activiteiten in ons jubileumjaar. Voor deze tentoonstelling hebben we 3 kunstenaars - die hun sporen in de uitleen verdiend hebben – uitgenodigd. Zij hebben alle drie een kunstenaar uitgenodigd die ze waarderen én waarvan wij nog géén kunst in onze collectie hebben. Samen exposeren ze nieuwe werken en wij vullen ons pand verder met werken uit de eigen collectie.

Onze oude Helden zijn: Michel van Overbeeke, Marjan Jaspers en Peter Kempeneers. Onze nieuwe helden zijn: Stefan Kaspar, Kamal Hayouni en Buba Čvorić. Je kunt de kunstenaars ontmoeten bij hun werk in de tentoonstelling. Kijk hieronder voor de data!

Michel van Overbeeke & Stefan Kasper

Michel van Overbeeke (1942) is vanaf het eerste uur betrokken bij dé kunstuitleen van Haarlem. In de uitleencollectie is een serie vroege grafiek aanwezig. Michel fotografeert ook al zijn hele leven en hij laat nu nieuw werk zien, beschilderde foto’s. Het thema van zijn werk is hetzelfde gebleven: Hoe verhoudt de mens zich tot zijn omgeving en zijn oorsprong.

Het werk van Stefan Kasper (1983) verwijst naar de kunst zelf, oude meesters of hedendaagse kitsch. In zijn schilderwerk varieert hij met licht absurde scenes tot het falen van de mensheid. Zijn focus ligt nu op kunsthistorische verwijzingen naar ‘vanitas’, ijdelheid, altijd met een knipoog. Stefan Kasper maakt deel uit van het Haarlemse kunstenaarscollectief Horizonverticaal. Wil je meer weten over het werk en wil je Stefan ontmoeten? Maak dan een afspraak in te tentoonstelling.

Marjan Jaspers & Buba Čvorić

Marjan Jaspers (1949) laat in de tentoonstelling nieuwe ontdekkingen zien. Vrije interpretaties van bloemen en planten in gemengde technieken. Vaak met een grappige associatie. Marjan was van 1996 tot 2009 lid van het bestuur van de kunstuitleen toen de naam nog SBK Kennemerland was. Zij vertegenwoordigde de belangen van de kunstenaars. In de collectie van de kunstuitleen zijn oudere florale werken op papier van Marjan Jaspers (1949) nog beschikbaar. Lees hier over het bezoek aan het atelier van Marjan. Wil je meer weten over het werk en wil je Marjan ontmoeten? Maak dan een afspraak in te tentoonstelling.

De creaturen en wezens van Buba Čvorić (1980) zijn surreëel, sprookjesachtig maar de verbeeldingen zijn ook ironisch en het thema schuurt. Buba onderzoekt met nieuwsgierigheid naar verbinding met herinneringen aan haar jeugd, taboes en de schaduwkanten van bestaan. Haar werk gaat over dingen die niet besproken mogen worden.

Peter Kempeneers & Kamal Hayouni

Peter Kempeneers (1971) is al ruim 20 jaar betrokken bij de kunstuitleen en heeft vele keren geëxposeerd. Met krachtige penseelstreken en dikke verf, legt hij het tijdloze Noord-Hollandse landschap op doek vast. Het lijken klassieke landschappen met een lage horizon en grote wolkenpartijen, vol van dramatiek en de werken zijn door het kleurgebruik weer modern.

De fotograaf Kamal Hayouni (1966) heeft met zijn vrije werk een eigen stijl waarin hij landschappelijke, traditionele en digitale technieken combineert. Hij houdt van mist. Hij legt gebouwen en landschappen vast vanuit een bijzonder standpunt en op een bijzonder moment van de dag. Daardoor ontstaat een verstilde, licht vreemde sfeer. Kamal exposeert voor het eerst in Haarlem. Wil je meer weten over het werk en wil je Kamal ontmoeten? Maak dan een afspraak in te tentoonstelling.