fbpx
Gedempte Oude Gracht Haarlem

Wist je dat ………. dé kunstuitleen van Haarlem 50 jaar bestaat?

In 1971, het eerste jaar van de kunstuitleen, waren er 218 kunstleners en 500 kunstwerken in de collectie. Tien jaar later, in 1981, waren er al 2000 kunstleners. Daarna groeide de kunstuitleen door naar 5000 abonnementen in 1996. Gouden tijden!
De laatste 10 jaar is kunst lenen minder populair geworden. Begin 2021 hebben we 2500 kunstleners en ruim 6000 kunstwerken in de collectie.

Wist je dat ……….

De SBK kunstuitleen 50 jaar geleden is begonnen met het huren van de begane grond van de Gedempte Oude Gracht 121. Dit pand is in 1980 aangekocht en daarmee werd de uitleen in één keer 3x zo groot.

Het tweede pand op nummer 119 werd  – na een flinke brand – in 1988 aangekocht. En weer werd de kunstuitleen 3x zo groot.

Het derde pand, nummer 117, werd in 1997 gekocht. Toen was er eindelijk genoeg expositieruimte én ruimte voor het inrichten van een winkel met design.

Wist je dat ……….

De oprichtster van de kunstuitleen Jannie Sipkes een naar haar vernoemde prijs heeft ingesteld in 1997 ter gelegenheid van haar afscheid in 1997?

De Jannie Sipkesprijs is gegaan naar de volgende kunstenaars: Gerrit van Dijk, animatiefilmer (1998), Mignon van Heerden en Frans Klerkx (1999), Peter Bes, schilder, tekenaar en graficus (2000), Peter Hoogland, schilder (2001), Margreet Bouman, schilder (2002), Marinus Fuit, tekenaar en graficus (2003), Co van Assema, schilder (2004) en Jan Verburg, schilder, graficus en beeldhouwer (2005). De prijs bestond uit een bronssculptuur van Eja Siepman van den Berg en een geldbedrag.

Wist je dat ……….

Kunst Centrum Haarlem vanaf 2008 geheel zonder subsidie werkt?  We zijn een Stichting zonder winstoogmerk en werken zoals een MKB bedrijf / detailhandel.

Wist je dat ……….

Wij vroeger vooral veel werk van Haarlemse kunstenaars in onze bij collectie hadden en dat de kunstenaars nu uit heel Nederland én het buitenland komen?

Kunstenaars van het eerste uur zijn bijvoorbeeld: Kees Verwey, Gerrit van Dijk, Ton de Kroon, Marinus Fuit, Peter Bes, Rob Clous, Peter van Drumpt, Fon Klement, Hans Wap, Co van Assema,  Harrie Gerritz, Michel van Overbeeke, Helmuth van Galen, Klaas de Boer, Jan Verburg, Willem Schouten.

Later kwamen daar bij: Peter Kempeneers, Marjan Jaspers, Herman Brood, Corneille,  Mark Verdoes, Eddy Posthuma de Boer,Theo Koster, Shahid Parvez, Klaas Gubbels, Leon Spierenburg, Tanneke Peetoom, James Kerwin, Caspar Faasse, Selwyn Senatori, Dana Andrajev Baginska, Marcel Schellekens, Arthur Martin, Jeroen Hermkens, Peter Bastiaansen, Annette Koek, Gerard Brouwer, Wouter Stips, Yvonne Zomerdijk, Dennis A’Tjak.

De laatste 3 jaar zijn deze kunstenaars aan de collectie toegevoegd: Manon Hertog, Hans Pieterse, Maarten Rots, Vincent van Uilenbroek, Sandra Kruisbrink, Christina Hallstrom, John Konijn, Els van Rijssel, Celine van den Boorn, Naomi Warmer, Daniel Castonquay, Annemarie Terlage, Maartje Blans. 

Neem een kijkje in onze online catalogus

Wist je dat ……….

Ons thema van 2020 duurzaamheid was? We hebben zonnepanelen op ons dak laten leggen en alle lampen vervangen door LED-lampen. We gebruiken zo min mogelijk plastic voor het inpakken van kunst: we hebben nu transportdekens ipv bubbeltjesplastic.

De eerste tentoonstelling van 2020 ging over duurzaamheid: Sustainability Art. Met reflecties van kunstenaars over verspilling en vervuiling en hergebruik. Ook in de winkel en webshop is er heel veel duurzaam design te koop.

In 2021 gaan we het dak vervangen. Wij willen graag een sedum dak op onze uitleen, dat is isolerend, neemt goed regenwater op en het maakt de binnenplaats wat groener.