fbpx
functional

Op bezoek bij Marjan Jaspers in de Waarderpolder

Een kunstenaar in haar atelier bezoeken is altijd geweldig. Deze keer ging ik op bezoek bij Marjan Jaspers in Het Hoofdgebouw in het Haarlemse bedrijvenpark. Buiten is het guur maar binnen kleurrijk, warm en spannend. Het atelier van Marjan is ruim en het ruikt lekker naar verf. Je ziet direct dat er dagelijks wordt gewerkt. Op tafels liggen schetsjes, halffabricaat dieren, aantekeningen, verf en materiaal klaar om aan de slag te gaan. Op de grond, aan de muren en in de kasten, overal staat en hangt werk.

Nieuw werk

Speciaal voor mij liggen enkele nieuwe werken klaar die Marjan selecteerde voor de tentoonstelling bij ons in de kunstuitleen. Dat zijn vooral bloemen en planten op paneeltjes. Een mooi geheel wat kleur en composities betreft.

Marjan Jaspers vertelt lachend: ‘In deze serie ben ik op zoek naar waar ik zelf van hou. Het zijn nieuwe ontdekkingen. Daar waar ik vroeger veel details van planten schilderde werk ik nu vrijer, het zijn interpretaties. En een plant is leuk maar er ik wil wel een connectie maken met de achtergrond en dan ineens weet ik wat er bij moet: een haas, een hond’.

Ik werk iedere dag’ vertelt Marjan verder, ‘ik kan niet zonder. Deze paneeltjes werken lekker, je kan krabben, met de schuurmachine erover heen gaan, weer opnieuw materiaal aanbrengen. Ik gebruik altijd gemengde technieken en dit werken op hout is niet zo gevoelig als op linnen’.

Marjan Jaspers (1949) noemt zichzelf een ontdekkingsreiziger in eigen omgeving. Altijd is er iets, dat aanzet om te schilderen of om iets ruimtelijks te maken. Alles kan een aanleiding zijn. Het zijn ‘berichten’ uit die omgeving die zij wil delen: humor, fantasie, mededogen en verwondering komen tot uiting in haar wereld van dingen, schepsels en groeisels. Tegelijk zijn het ook berichten over de kunst zelf: over materiaal, techniek, kleur, vorm en stijl. Dat maakt het kijken naar Marjans werk bijzonder. Telkens ontdek je iets nieuws.

Benieuwd geworden naar de nieuwe werken van Marjan Jaspers? Vanaf 17 april kun je deze bekijken in onze tentoonstellingsruimte. De werken zijn onderdeel van onze jubileumtentoonstelling ‘Oude helden kiezen nieuwe Helden’. In deze expo dragen kunstenaars met een jarenlange band met onze kunstuitleen, nieuwe kunstenaars aan wiens werk in de collectie niet mag ontbreken. Dit jaar bestaat dé kunstuitleen van Haarlem 50 jaar

In onze uitleen collectie zijn verschillende bloemenschilderijen van Marjan Jaspers beschikbaar. Welke mag er binnenkort bij jou thuis hangen? Klik hier om een kijkje te nemen in de online kunstcatalogus. En zoek op naam van de kunstenaar Marjan Jaspers.