fbpx
schilderij Marjan Jaspers

Kunstenaars en de kunstuitleen

In de 50 jaar dat dé kunstuitleen van Haarlem bestaat is er veel verandert. In maart 1971 is Kunst Centrum Haarlem opgericht als Stichting Beeldende Kunst Kennemerland, een filiaal van de SBK in Amsterdam want dát was de allereerste kunstuitleen. Het ideaal van toen, kunst voor een betaalbare prijs bij de mensen thuis brengen, is sinds 1971 onveranderd gebleven.

Kunstenaars hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het kunstcentrum. Zonder kunstenaars géén kunstuitleen, géén tentoonstellingen, géén inspiratie, géén publiciteit en géén uit de hand lopende feestjes.

Een kunstenaar in het bestuur

Marjan Jaspers (1949) was van 1996 tot 2009 lid van het bestuur van de kunstuitleen toen de naam nog SBK Kennemerland was. Zij vertegenwoordigde de belangen van de kunstenaars. Het is fijn om te horen wat ze heeft meegemaakt.  

 ‘Mijn verbinding met de kunstuitleen is in 1992 begonnen’ begint Marjan Jaspers haar verhaal. ‘Ik had werk bij alle SBK’s in Nederland maar nog niet in Haarlem. Ik heb Jannie Sipkes, de oprichtster en directeur, toen uitgenodigd en toen ze kwam hingen mijn gemengde druk technieken aan waslijnen en in mijn atelier. Het waren florale werken op papier met een onderschildering van acryl en daaroverheen vormen in inkt gedrukt. Dat  werk is nog in de uitleen collectie. Jannie kocht echt van alles. Die kwam binnen en zomaar had ik een groot bedrag verdient. Ik sprong een gat in de lucht

Een paar jaar later, in 1996, vroeg Jannie Sipkes of Marjan Jaspers het bestuur van de SBK wilde komen versterken. Daar zegt Marjan over: ‘Zo’n bestuur dat was allemaal nieuw voor mij. Praten over uitbreidingen, de aankoop van een pand, een filiaal in Beverwijk.  De uitleen liep goed, kunstenaars varen er wel bij. Jannie Sipkes verzon van alles. Bijvoorbeeld diapositieven beschilderen en projecteren op het gebouw. We waren de hele middag bezig en dan kreeg je 200 gulden, fantastisch! Het idealisme van Jannie vond ik helemaal te gek, het welzijn met elkaar was belangrijk én met het doel om mensen naar kunst te laten kijken. Kunst introduceren bij de mensen’.

Marjan Jaspers kan heel onderhoudend vertellen. Omdat ze al zó lang bij het kunstcentrum betrokken is neemt ze deel aan de jubileumtentoonstelling ‘Oude helden kiezen nieuwe helden’. Marjan laat in deze tentoonstelling recent werk zien. Haar oudere werk in de uitleencollectie geven we weer een ereplaats. Wil je Marjan ontmoeten en haar verhalen horen? Kom dan naar de meet & greet op zaterdagmiddag 5 juni 2021.