fbpx

Op het scherpst van de houtsnede

Een duo tentoonstelling van Rieks Swarte & Domenique Himmelsbach de Vries.
Beide kunstenaars zijn maatschappelijke betrokken en uiten dat via hun kunstwerken. De grafische techniek die ze gebruiken, de houtsnede, heeft een rijke geschiedenis en werd in de vorige eeuw ingezet voor het zichtbaar maken van sociale wantoestanden middels politieke pamfletten en expressieve kunst. De combinatie van deze houtsneden van Rieks en Domenique verbinden het verleden met het heden.

Verschillende druksels

Rieks Swarte is vooral bekend van zijn werk in het theater. Om de haast van het maken van theater af te leren, begon hij 6 jaar geleden in alle rust aan het maken van houtsneden. Het werden houtsneden met schrijnende beelden ten tijde van de industriële revolutie. Hiervoor gebruikt hij oude zwart-witfoto’s die hij van het internet plukt. De druksels van geven gezicht aan misstanden in de industriële revolutie van de vorige eeuw. Hij maakte bijvoorbeeld een serie van 24 portretten van diefjes. Zo is de politiefoto nummer 4178 een portret geworden van John Webb, 13 jaar. Hij kreeg voor het stelen van vier sneden brood en een pot jam in december 1872 een werkstraf van 21 dagen in de Wandsworth Prison in Londen.

Meer lezen over Rieks Swarte kunst? Klik hier.

Een papieren monument voor de papierlozen

Sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries doet guerrilla interventies en maakt monumenten voor ongeschreven geschiedenissen. Met zijn frisse blik voorziet hij actuele, sociale, culturele en maatschappelijke vraagstukken van inspiratie. Met zijn kunstproject A Paper Monument voor The Paperless geeft Domenique een gezicht aan het hedendaagse abstracte migratiebeleid. 60 portretten van ongedocumenteerden geven samen letterlijk zichtbaarheid aan deze anonieme groep van papierlozen. Migranten worden in de regel als indringers beschouwd en de portretten in hun officiële dossiers zijn vluchtige kiekjes. Het papieren monument schenkt juist tijd aan het portret. Een kunstenaarshand, houtskoolschets en zwaar gutswerk tegenover kille bureaucratische procedures.

Meer weten over het monument? Klik hier.